Štítky: | Zdeněk Doubek | Historie |

Zemřel Zdeněk Doubek, badatel, který popsal historii Hradce

Zdeněk Doubek v roce 2014.| Foto: Helena Rezková
Zdeněk Doubek v roce 2014.| Foto: Helena Rezková

Ve čtvrtek 29. ledna zemřel ve věku nedožitých 81 let badatel a historik Zdeněk Doubek. Ten své celoživotní dílo zasvětil objevování historie Hradce Králové. Výsledky své dlouholeté práce zveřejnil v sedmi vydaných knihách, ve kterých se věnoval nejen historii centra krajského města, ale i jeho okrajovým částem, či například fenoménu létání, které má v Hradci dlouholetou tradici.

Zdeněk Doubek patří k nejvýznamnějším badatelům, kteří se zabývají historií Hradce Králové. Narodil se roku 1934 a pátráním po minulosti města se zabýval více než 65 let. Za svou práci získal několik čestných ocenění. „Když přijde řeč na pana Doubka, vybaví se mi neúnavnost, píle a svědomitost. Vybaví se mi Hradečák s velkým H". Pro mne zcela neuvěřitelný člověk,“ popsal svůj vztah k badateli primátor města Zdeněk Fink.

Celoživotní dílo

Své poznatky zaznamenal Zdeněk Doubek ve spolupráci s historičkou Helenou Rezkovou v knihách „Starý Hradec Králové dům od domu“, „Pohled do historie Nového Hradce Králové“, „Malšovice“, „Třebeš“ a „Čibuz, Skalice, Skalička“. Vývoji aviatiky, která neodmyslitelně patří k moderní historii Hradce, věnoval knihu „Létání a letiště v Hradci Králové.“ „Zdeněk Doubek je člověk, který jako báječný vypravěč dokázal rozdávat radost a poznání druhým,“ vzpomíná na společnou práci Helena Rezková. Doubek je také spoluautorem mnoha dalších publikací. Výsledky svého bádání zveřejňil i ve stovkách článků, ve kterých se věnoval rozličným tématům z minulosti města. Zdokumentoval například historii zaniklých královéhradeckých továren, významných budov, nebo třeba pohostinství. Ve svých textech nepředkládal pouze historická fakta, ale vyprávěl příběhy. Díky tomu se staly oblíbené mezi širokou veřejností. O tom, kolik práce za Zdeňkem Doubkem stojí, svědčí i výpis katalogu královéhradecké vědecké knihovny, který čítá bezmála 200 Doubkových článků a publikací.

„Hradec Králové, to je moje město. Nejkrásnější město vůbec, které znám. Má tisíce nádherných pohledů, které běžně lidi nevidí, třeba i proto, že si nevšímají té krásy, kterou tu mají,“ komentoval ve své knize svůj vztah k rodnému Hradci Doubek. 

Pro informace si k badateli chodili i novináři a historici. „Zdeněk Doubek byl člověk s neuvěřitelnými znalostmi z mnoha oborů, který pro poznání minulosti Hradce Králové vykonal veliký kus poctivé práce. Každé setkání s ním bylo velkým zážitkem i proto, že se dokázal na historii Hradce Králové dívat z různých úhlů a svými otázkami otevírat nové obzory,“ řekl archeolog Muzea východních Čech Radek Bláha. 

Povoláním byl Zdeněk Doubek kuchař a cukrář. Vedle historie se zabýval také fotografií a mineralogií. Byl aktivním skautem a v roce 1968 spoluzakládal skautský oddíl v Malšovicích. „Někdo život prožije, jiný možná promarní. Přemýšlím-li o bytí Zdeňka Doubka, prožil možná životů několik. A jistě nebudu daleko od pravdy, že vším byl opravdu rád,“ vzpomíná na badatele Rezková.
Poslední rozloučení se Zdeňkem Doubkem se uskuteční v pátek 6. února ve smuteční síni na hřbitově v Kuklenách.

 

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Muzeum chystá expozice za 20 milionů, přiblíží královskou historii Hradce

Muzeum východních Čech během léta pokračuje v přípravách nových městských expozic, které návštěvníci budou moci obdivovat už na podzim letošního roku. Týkat se budou města Hradce Králové a jeho královské historie. Kromě stálé výstavy zde dodavatelská firma zajišťuje osvětlení,…
Čtěte více

Nová expozice o královské historii Hradce zabere dvě patra Muzea východních Čech

Město Hradce Králové chystá o své královské historii rozsáhlou stálou výstavu, kterou by návštěvníci Muzea východních Čech mohli obdivovat už v létě ve druhém a třetím patře. Dodavatel stálé expozice zajistí také osvětlení, audiovizuální a IT techniku a další potřebné prvky…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme