Zemřel Josef Krofta

Josef Krofta. Zdroj foto: Divadlo Drak
Josef Krofta. Zdroj foto: Divadlo Drak

Ve věku 72 let zemřel po dlouhé nemoci ve středu 18. března loutkoherec, divadelní, filmový a televizní režisér, bývalý umělecký šéf Divadla Drak, držitel ocenění Thalie za celoživotní dílo, pedagog a také komunální politik Josef Krofta.

Krofta se narodil 30. března 1943 v Uherském Hradišti, v letech 1962-66 studoval na divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze, ale z politických důvodů ji nemohl dokončit. Vysokoškolský titul tak získal až v roce 1989. V roce 1990 se stal docentem a v roce 1994 byl jmenován profesorem. Přednášel na DAMU.

V roce 1971 nastoupil do královéhradeckého Divadla Drak, kde se stal postupně jednou z hlavních osobností divadla a také díky jeho novátorskému přístupu pomohl divadlu získat světový věhlas. Současně ale působil i na dalších divadelních scénách v tuzemsku i zahraničí, mimo jiné i v Divadle Spejbla a Hurvínka.

Kromě své umělecké kariéry spojil svůj život s komunální politikou. Minulé volební období působil jako náměstek primátora Hradce Králové za VPM, kdy do jeho gesce spadala právě oblast kultury. Díky svému osobitému a svéráznému projevu získal přízeň voličů i v posledních komunálních volbách, kdy byl zvolen do zastupitelstva města za HDK.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme