Štítky: | Cyklisté | cyklistika |

Zapojte se do kampaně Do práce na kole: ušetříte životní prostředí a navíc můžete vyhrát

Říčanský tým soutěžil v loňském roce.
Říčanský tým soutěžil v loňském roce. | autor: dopracenakole.cz

Hradec Králové se už počtvrté zapojí do celorepublikové soutěže Do práce na kole. Pro běžce, chodce, vozíčkáře, jezdce na koloběžkách, bruslích, longboardech, ale hlavně pro cyklisty odstartovala začátkem března možnost registrace do sedmého ročníku této kampaně, která chce hravou formou přivést obyvatele města k využívání šetrných způsobů dopravy, ulevit životnímu prostředí a vnést více radosti a pohybu do běžného pracovního dne. Stačí vytvořit týmy o dvou až pěti lidech a během května se co nejčastěji přesunovat do práce vlastními silami.

 

V loňském roce se soutěže Do práce na kole, kterou pořádá spolek Auto*Mat, zúčastnilo téměř 11 tisíc lidí z 1 825 institucí a 27 měst. Letos přibylo dalších pět měst a očekává se i nárůst počtu účastníků a také zaměstnavatelů, kteří své zaměstnance v šetrném cestování do práce podporují. V Hradci Králové v roce 2016 soutěžily téměř dvě stovky lidí v 64 týmech, celkem se najelo přes 45,5 tisíce kilometrů, to vše s podporou města a osmi lokálních partnerů.
 
„Stačí se zaregistrovat na webu dopracenakole.cz a přihlásit se. Registrace jsou otevřené až do 30. dubna, ale určitě se vyplatí přihlásit již v březnu, kdy je účastnický poplatek nejnižší,” vysvětluje Hana Škodová z pořadatelského spolku Auto*Mat.  

V Hradci Králové se tato akce objeví počtvrté. „Věříme, že se počet účastníků i zapojených firem dále zvýší. Letos nově s organizací pomáhá i hradecký Bajkazyl, který pro cyklisty připravuje zázemí v centru města. A dík patří samozřejmě i našim místním partnerům,“ doplňuje Karel Šimonek za místního spolupořadatele. 
 
Motto letošního ročníku zní: „Do práce na kole jezdí i profíci!“ a naznačuje, že na kole nemusejí jezdit jen sportovci, ale kdokoliv a z jakéhokoliv oboru. Tvářemi kampaně jsou břišní a hrudní chirurg Pavel Pafko a také fyzioložka a biochemička Helena Illnerová. Oba jezdí po celý život pravidelně na kole a nic na tom nemění ani po sedmdesátce.
 
„Jízda na kole mě vždy bavila. Můžu si vše okolo dobře prohlédnout, zastavit, kde potřebuji či kde mě něco zaujme. A k stáří mě kolo těší ještě více,“ popisuje profesorka Illnerová. A profesor Pafko, který proslul operací Václava Havla a také první transplantací plic na území ČR, dodává: „Kolegové na klinice se jízdě do práce na kole nediví. Mnozí jezdí také. Je radostnější přijet do nemocnice na kole, osprchovat se a začít pracovat, než jet autem a nervózně popojíždět na semaforech, zejména když vyjíždíme z domu na poslední chvíli.“
 
V rámci Do práce na kole se soutěží v kategoriích pravidelnost týmu, výkonnost jednotlivce a hodnotit se bude i kreativita. Oceněný bude tradičně i „cyklozaměstnavatel roku“, který vytváří co nejlepší podmínky, aby mohli jeho zaměstnanci jezdit do práce na kole. Všichni účastníci soutěže dostanou trika z biobavlny s originálním potiskem, budou moci využívat různé slevy a výhody u partnerů soutěže a vítězové získají zajímavé ceny.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Cyklovraky začnou mizet z ulic města. Budou následovat autovraky, kterých přes léto zmizelo více než dvacet

Město Hradec Králové mapuje cyklovraky a kola, o která již delší dobu nejeví jejich majitelé zájem. Nacházejí se na veřejném prostranství, kde zabírají parkovací místa a ubírají na atraktivitě veřejného prostranství. Město vraky rozdělilo podle technického stavu na několik…
Čtěte více

Opravený prostor před "zimákem" má sloužit hlavně chodcům a cyklistům. Jsou tam i automatické sčítače

V loňském roce byla zahájena přeměna prostoru před zimním stadionem v Hradci Králové, kde je hlavní vstup do Jiráskových sadů a kříží se zde několik tras pro pěší i cyklisty. V místě byly dostaveny chybějící a opraveny stávající chodníky a cyklostezky, přibyly nové lavičky i…
Čtěte více

Udrží si Hradec cyklověže? U nádraží má vyrůst nová, u Futura možná zmizí

Rok a půl je to od doby, kdy byla u hradeckého nádraží odstraněna oblíbená cyklověž. Nyní hrozí, že město přijde i o tu druhou, která stojí před obchodním centrem Futurum. Nyní město jedná o jejím odkoupení. Magistrát také prostřednictvím nového náměstka pro správu majetku Pavla…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme