Štítky: | Vyhláška | sucho | povodí labe | voda |

Zákaz čerpání vody nefunguje, vyvolává spíše zmatek

Lidé v Hradci nesmí kropit zahrady
Lidé v Hradci nesmí kropit zahrady | autor: freeimages.com

Enormní sucho a vysoké teploty způsobily razantní pokles hladin řek i podzemních vod. S cílem snížit spotřebu vydal magistrát zákaz čerpání vody z povrchových i podzemních zdrojů pro jiné účely, než osobní hygienu, zásobování pitnou vodou a  odběry ve veřejném zájmu. A právě poslední jmenovaná výjimka způsobila zmatek.

Kvůli nejasné formulaci prvotní čtvrteční vyhlášky o zákazu čerpání povrchových vod a vod ze studní a vrtů (více čtěte zde) vydal předevčírem odbor životního prostředí upřesňující dokument, který má vyvrátit pochybnosti o tom, co je zakázané a co naopak. „Ve smyslu vydaného opatření jsou pod veřejný zájem zahrnuty odběry povrchových a podzemních vod pro potřeby zemědělské rostlinné a živočišné výroby, pro výrobu a produkci potravin a jiného potravinářského či jiného průmyslu, tj. pro účely, pro které je použití pitné vody stanoveno zvláštním právním předpisem,“ stojí v materiálu.

Podle „novely“ vyhlášky se tedy omezení čerpání vody nevztahuje za zemědělce a veškerý potravinářský průmysl. Naopak zahrádkáři ale mají smůlu, jejich činnost totiž neupravuje zvláštní právní předpis. Kontroverzi mezi lidmi vyvolává také skutečnost, že se omezení netýká čerpání pitné vody. Někteří proto za zákazem vidí zájmy společnosti Veolia, která dodávky pitné vody ve městě zajišťuje. „Neuspoří se na vodě vůbec nic, jenom zaplatím Veolii víc peněz. Takže jaké chytré hlavy to celé vymyslely je z toho zcela zřejmé,“ stojí v komentáři uživatele, který se podepsal jako Aleš. A podobných příspěvků je pod předchozím článkem na toto téma hned několik.

„Veřejný zájem“ je nejasný i v jiných oblastech. Zatímco například golfový areál v Roudničce nad Labem svou vodu na zalévání podle Deníku čerpá z umělého rybníčku, fotbalisté kropí o sto šest. Závlaha pokračuje i na městské zeleni, jejíž obnova by byla příliš drahá. Svůj provoz neomezuje ani koupaliště Flošna. „Čerpáme pitnou vodu, proto se nás omezení netýká," uvedla pro Denik.cz Jaroslava Bernhardová, ředitelka Správy nemovitostí Hradec Králové.

Zákaz čerpání povrchové a podzemní vody platí od pátku kvůli dlouhotrvajícím suchům. Za porušení vyhlášky hrozí lidem pokuta až padesát tisíc korun. Mnozí lidé ale i přes zákaz kropí dál – nechtějí přijít o úrodu, ani okrasné rostliny. Podle magistrátu je opatření dočasné, s prvními dešti ale neskončí.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
14.8.2015 13:52
Pepa (neregistrovaný)
zákaz zalévání v HK
Celý způsob ohlášení je nějaký divný , na internetu - stránkách města jsou zveřejněné dokumenty bez razítek a podpisů,pro důchodce kteří nemají internet a nečučí na TV a neposlouchají regionál je informace tajná ? Je to divné. V přilehlých obcích to prý hlásil místní rozhlas a hradecký systém varování rozhlasem ani nešpitne , ale první středu v měsíci fungoval asi má nyní prázdniny.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Od ledna si Hradečáci připlatí za vodné a stočné

Cena vodného a stočného se v Hradci Králové od ledna zvýší. Hradečáci v příštím roce za vodné a stočné zaplatí 146,73 korun za metr krychlový, a to včetně DPH. Cena dodávky pitné vody a odkanalizování oproti letošnímu roku naroste v průměru o 12,7 procenta bez DPH. Od 1. ledna…
Čtěte více

Hradec chce vyhláškou bojovat proti žebrání

Zákaz žebrání by mohl od příštího roku platit v Hradci Králové. Připravovanou vyhláškou se začalo zabývat vedení města. Platit by měla na vybraných místech, ale také u sběrných dvorů. Dále by měla nová vyhláška zakázat žebrání třeba u obchodních center, nádraží nebo autobusového…
Čtěte více

V Hradci vzniklo další pítko pro veřejnost. Je před zimním stadionem

Hradecké vodárny umístily před zimním stadionem ČPP Arény pítko pro veřejnost a včera tuto službu oficiálně předaly městu. Po akci zavlažování hradeckých stromů vodními vaky se jedná o další projekt, který přinese rozmístění nových pítek s pitnou vodou pro hradecké občany.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme