Štítky: | Divadlo | divadelní festival | regiony |

Začínají mezinárodní Regiony, všechny formy divadla opět zaplní Hradec

Kaleidoskop. Mezinárodní divadelní festival Regiony.
Kaleidoskop. Mezinárodní divadelní festival Regiony. | autor: Ester Šebestová

Největší česká divadelní přehlídka REGIONY – Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové zítra odstartuje již 27. ročník. Čeká nás osm dní nabitých činohrou, alternativním divadlem, tancem, performancemi, autorskými představeními, loutkovým divadlem i koncerty a diskuzemi. 

Festival nabídne nepřeberné množství divadelních, hudebních a doprovodných produkcí z české i mezinárodní scény – od činohry, alternativního divadla, tance, performance, autorských představení, přes loutkové divadlo až po koncerty a diskuze.

Program přinese během osmi dnů 302 představení, koncertů, besed, či workshopů, k němu se připojí i padesátka produkcí dalších pořadatelů v rámci OFF programu. To vše se bude odehrávat na 38 místech v celém historickém centru Hradce Králové, v Klicperově divadle, Divadle Drak a jejich okolí, či v Žižkových a Šimkových sadech.

„Festival dlouhodobě vytváří prostředí plné výzev, otázek a odpovědí, ve kterém má každý možnost se obohacovat, rozjímat, přehodnocovat. Program festivalu jsme připravili tak pestrý, že si z něj vybere opravdu každý. Reagovat bude i na současnou situaci na Ukrajině, a tím se i svým způsobem vztahovat k letošnímu tématu a regeneraci obecně,” doplňuje Barbora Hodonická z kulturní neziskovky kontrapunkt.

Ekologický festival

27. ročník mezinárodního divadelního festivalu REGIONY půjde vstříc ekologii jako nikdy předtím. „Ve všech barech zastřešovaných pořadateli budeme používat vratné kelímky. Velký akcent budeme klást na třídění odpadu a úklid města obecně, s čímž nám nesmírně pomáhají Hradecké služby, a.s. a dobrovolníci královéhradecké Obchodní akademie. Dále jsme si ve spolupráci s našimi partnery připravili bonusovou stanici Nextbike přímo v Žižkových sadech. Festivalová scénografie vzniká v maximální míře z recyklovaných materiálů. Udržitelnost životního prostředí je pro nás velmi důležité téma. Věříme, že společně s diváky můžeme přispět k jeho ochraně,” říká Barbora Hodonická.

Zahraniční hosté

Tvorbu programu festivalu má v letošním roce poprvé na starosti dramaturgická rada sestavená nejen ze zástupců jednotlivých pořadatelů, ale i z odborné veřejnosti. Diváci se tak mohou těšit na bohatý mezinárodní program, který zahrnuje umělce a interprety z 8 zemí – Itálie, Švédska, Norska, Polska, Francie, Belgie, Slovenska a Velká Británie.

V úvodním představení festivalu na hlavní scéně Klicperova divadla se představí sardinské Sardegna Teatro s inscenací Macbeth věhlasného italského režiséra Alessandra Serry. Tato inscenace, která posbírala řadu cenu v Itálii i na zahraničních festivalech a objela celou Evropu, bude v Čechách k vidění vůbec poprvé.

Dalšími zahraničními hosty na scénách Klicperova divadla pak budou polský Teatr Ludowy z Krakova, který přiveze mimořádnou inscenaci Čechovova Strýčka Váni oceněnou za nejlepší polskou inscenaci roku 2021, nebo švédské Örebro Teater s Králem Learem, který je inscenovaný jako herecký koncert jediné herečky. Činoherní soubory ze Slovenska bude letos reprezentovat Štátne divadlo v Košicích s inscenací Netrpělivost srdce.

Na scénách Draku se představí řada dalších zahraničních souborů. Francouzská La compagnie Bakelite, které v několika představeních zahraje hned tři svoje inscenace, a belgická věhlasná umělkyně Agnes Limbos zazářily v rámci posledního ročníku světového festivalu loutkového divadla ve francouzském Charleville. Z Belgie přijede také skupina Tea Tree s inscenací Semínko, z Finska pak Livesmedlet Theatre s vizuálně působivou a tematicky aktuální inscenací Neviditelné země. Slovenské divadlo pak zastoupí jednak skupina Odivo s mezinárodně úspěšnou a oceňovanou inscenací Světlonoš a již pravidelný host hradeckého festivalu, Nové divadlo Nitra s inscenací Zlodějka knih.

Anglické i české titulky

K vidění bude rovněž výběr inscenací Divadla Drak a Klicperova divadla, které budou uvedeny s anglickými titulky. Vzhledem k velkému zastoupení zahraničních hostů kladou pořadatelé v letošním ročníku důraz i na mezinárodní přístupnost. „Všechna zahraniční představení na našich scénách jsou otitulkována do češtiny. Letos poprvé ale budeme titulkovat i vybraná česká představení do angličtiny. Taková představení jsou v programu označena jako English Friendly,” říká Eva Mikulková.

Český program

Velkou část programu ale budou tvořit česká představení.  Z českých etablovaných scén nebudou chybět divadla Husa na Provázku, Divadlo pod Palmovkou, Divadlo v Dlouhé, Divadlo Petra Bezruče, Městská divadla pražská, Naivní divadlo Liberec a další.

Na nezávislé scéně se poohlédneme za dvaceti lety působení Geisslers Hoffcomoedianten a třiceti lety Divadla Continuo, diváci se rovněž mohou těšit na inscenace Divadla X10, A studia Rubín, divadla NOD, brněnského Divadla Feste či olomouckého Divadla na cucky. Pod širým nebem se představí například Holektiv, tYhle, Vosto5, Činoherní studio Ústí nad Labem a mnoho, mnoho dalších. Bohatý program se však neomezuje jen na činoherní či alternativní divadelní žánry, ale nabídne i žánry tanečního či pohybového divadla, jako je třeba inscenace Last Drop skupiny Stransky Art Company.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více

ZVEME: Na divadelní festival, gladiátorský závod nebo závody šlapacích vozítek

Poslední víkend před letními prázdninami v Hradci Králové jako každý rok startuje osmidenní mezinárodní divadelní festival Regiony. Královéhradecký kraj také pořádá festival a představí to nejlepší z regionu. U obchodního centra Futurum se konají gladiátorské závody.  Na…
Čtěte více

ZVEME: Hradec o víkendu pohltí festivaly hudby, divadla, jídla i piva

O víkendu můžete v Hradci Králové jíst, pít, poslouchat hudbu, sledovat filmy i divadelní představení. Do Amfiteátru na Chlumu zavítají slavní čeští herci s kusem Víš přeci, že neslyším, když teče voda. Letní kino Širák zve na film Buď chlap! V Žižkových sadech bude…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme