Začíná předprodej na divadelní festival

Pořádné fronty se dnes dají očekávat ve Švehlově ulici v Hradci Králové. V 12.30 totiž začíná předprodej na letošní ročník divadelního festivalu Divadla evropských regionů. Tato akce se každoročně těší enormnímu zájmu veřejnosti.
Lístky stojí od 100,- do 520,- Kč, Open Air program je opět zdarma.  Festivalový vizuál letošního ročníku ztvárnil Michal Rittstein, který bude mít na festivalu výstavu. Divadlo evropských regionů nabídne více než 200 představení ze 14 zemí.
Letos už třináctý ročník festivalu Divadlo evropských regionů bude v Hradci Králové probíhat od 21. do 30. června.
Festival zahájí 21. června inscenace Velký inkvizitor legendy světového divadla režiséra Petera Brooka. V bohatém programu festivalu jsou i letos zařazeny žánrově i tematicky rozmanité inscenace pro všechny věkové skupiny. Na hlavní scéně Klicperova divadla se druhý festivalový večer představí divadlo Ungelt s inscenací Picasso. Hru současného amerického dramatika J. Hatchera, originálně fabulující situaci, kdy Pabla Picassa vyslýchali nacisté, nastudoval filmový režisér Jiří Svoboda. Vilma Cibulková obdržela letos za výkon v roli slečny Fischerové Cenu Thálie, Milan Kňažko byl na tuto cenu nominován.
Další událostí letošní divadelní sezóny byla bezesporu inscenace Jana Antonína Pitínského Divá Bára ve Slováckém divadle v Uherském hradišti; ta bude uvedena na hlavní scéně 26. června. Jeden celý den - neděle 24. června - bude věnován Divadlu na Vinohradech, které uvede dvě současné hry: Krásku z Leenane v režii Petra Svojtky a inscenaci Martina Stropnického Famílie, proběhne také setkání s hereckými legendami vinohradského divadla. Středa 27. června bude patřit Klicperovu divadlu, které představí festivalovým hostům dvě nové inscenace ze svého repertoáru: Revizora v režii Ivo Krobota a provokativní interpretaci Macbetha režiséra Davida Drábka.
Důležitý a tradiční festivalový prostor, Studio Beseda, je stále v rekonstrukci, a proto se festivalové dění rozšířilo do uvolněného prostředí parku, v němž budou letos stát hned dvě rozměrná šapitó. V těchto prostorech budou moci diváci shlédnout mimořádně úspěšnou inscenaci ostravského Divadla loutek Z deníku ostravaka, svéráznou adaptaci populárních deníkových záznamů anonymního ostravského autora. Studio Ypsilon přijede s exkurzí do života mimořádného zjevu začátku 20. století, spisovatele a "nadsamce" Alfreda Jarryho. Brněnská Husa na provázku uvede nové nastudování proslulé Balady pro banditu v režii Vladimíra Morávka. Své nové inscenace představí také Jihočeské divadlo a ostravská divadla Petra Bezruče a Aréna; do festivalového programu je zařazena řada dětských a rodinných představení, např. poetické Gulliverovy cesty Bábkového divadla Na Rázcestí z Banské Bystrice nebo Lumpacivagabunda brněnského Divadla Radost a mnoho dalších.
Chybět nebudou ani zahraniční soubory. V sobotu 23. června uvede svou velkolepou inscenaci Requiem izraelské divadlo Cameri. Jedna z nejvýznamnějších izraelských kulturních institucí, telavivské divadlo Cameri, hostuje v České republice vůbec poprvé. Requiem slibuje v mnoha ohledech výjimečný zážitek: inscenace, která nese podtitul pohádka o smrti, byla posledním uměleckým počinem vynikajícího izraelského dramatika Chanocha Levina, který krátce po premiéře v roce 1999 zemřel. Requiem získalo několik prestižních divadelních ocenění a bylo uvedeno na mnoha světových festivalech, mj. v Polsku, Německu, Rumunsku, Řecku, ale i v Číně.
S překvapivým, moderním pojetím klasické antické látky se 25. června představí energický italský soubor A.T.I.R. z Milána. Inscenace Trójanky originálně spojuje Euripidovu předlohu a části z Homérova eposu Íliada; také tato inscenace získala několik významných ocenění a úspěšně reprezentovala na divadelních festivalech. Italskou účast letos doplní i provokativní pouliční představení římského souboru Tony Clifton Circus - 27. června večer před divadlem Drak.
Poprvé se v Česku také představí bukurešťské divadlo Masca, které se specializuje především na moderní pohybové show. Svou úspěšnou inscenaci Vetřelkyně, která je inspirována povídkou argentinského spisovatele J. L. Borgese, uvede rumunský soubor v šapitó v parku 27. června.
Každý rok organizátoři do Hradce přiváží pozoruhodné inscenace z Ruska. Letos je pozváno petrohradské divadlo Prijut komedianta (Útulek komediantů) s inscenací Svržený deštěm. Hra současného běloruského dramatika Andreje Korejčika vtipně vypráví o dvou chudých rybářích, na jejichž dvorek znenadání spadne podivný stařík. Inscenace, obsazená hereckými hvězdami z Petrohradu i z Moskvy, bude uvedena 28. června.
Poslední dva festivalové večery budou patřit slovenskému divadlu. Nejprve 29. června uvede Slovenské národní divadlo hru britského dramatika Christophera Hamptona Popel a vášeň; inscenaci režiséra Romana Poláka dominuje suverénní výkon Martina Huby v náročné hlavní roli. XIII. ročník festivalu Divadlo evropských regionů uzavře 30. června inscenace martinského divadla Ivanov, která získala pět slovenských divadelních cen DOSKA, včetně té za nejlepší inscenaci roku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme