Začalo velké kácení v centru Hradce. Lípy nahradí odolnější platany

Kácení v královéhradecké Střelecké ulici.
Kácení v královéhradecké Střelecké ulici. | autor: hradeckralove.cz

Ve Střelecké ulici v centru Hradce Králové padly k zemi desítky vzrostlých stromů. Začala totiž plánovaná revitalizace letitého stromořadí. Lípy už byly podle radnice ve špatném stavu, který ohrožoval projíždějící vozidla. Nahradí je platany, které podle odborníků lépe snášejí zimní solení silnic.

Část stromů od vily Aničky až ke křižovatce V Lipkách už padla během minulého víkendu, uvedl server iDNES.cz. Zmizelo celkem 36 vzrostlých lip, které by mělo nahradit 52 už vzrostlých platanů. Platany by podle odborníků měly lépe snášet podmínky městského okruhu, kde stromy v zimě silně trpí solením silnic.

„Budou to výpěstky s největším obvodem kmínku dosažitelným na trhu, to je 14 až 16 centimetrů,“ uvedla Michaela Mahdalová z odboru životního prostředí magistrátu.

Letos na podzim chtějí zahradníci do zeleného pásu mezi stromy vysázet také cibuloviny, které na jaře 2018 barevně vykvetou tak, jak jsou na to lidé v Hradci zvyklí už na jiných místech.

Pokračovat se bude od Lipek směrem k soutoku

Obnovu stromořadí si hradecká radnice naplánovala na více let. Pokračovat bude úsekem od křižovatky V Lipkách až k té u soutoku. Tam jsou práce naplánované na více let. Nyní je tam 122 stromů, nejprve dojde k jejich prořezání a následně by mělo padnout 42 stromů, které nahradí 34 nových dřevin.

„Druhové složení v této nejširší části stromořadí ve Střelecké ulici zůstane zhruba zachováno. Nyní v něm roste několik druhů javorů, jírovců, topolů, lip a jilmů. Nově se zde objeví několik desítek ptačích budek,“ dodala Mahdalová.

Práce budou město stát více než pět milionů korun, město na ně chce čerpat dotaci (více najdete zde). Proti kácení v různých částech Hradce Králové se v minulosti často protestovalo. Například před dvěma lety obyvatelé Slezského Předměstí sepsali proti tamnímu kácení petici a podařilo se jim záměr zvrátit (více čtěte zde).

Rozsáhlé protesty také doprovázejí už od roku 2013 plánované kácení stoleté aleje na břehu řeky Orlice, lidé kvůli tomu dokonce několikrát demonstrovali (více najdete například v tomto článku). Původně tam Povodí Labe plánovalo pokácet v první etapě 39 stromů. Další fáze počítala s kácením celkem 73 letitých stromů a v třetí etapě, ke které mělo dojít po roce 2018, by padlo 44 stromů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme