Štítky: | Stavba roku |

Za Hradec se o titul Stavba roku Královéhradeckého kraje utká pět staveb

Křižovatka Koruna
Křižovatka Koruna | autor: hradeckralove.cz

Do letošního ročníku soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje se přihlásilo 14 staveb. V září je postupně navštíví odborná komise složená ze zástupců všech spolupořadatelů soutěže, mezi kterými nechybí ani Královéhradecký kraj. Výsledky budou tradičně vyhlášeny v listopadu ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové. Za Hradec bude o titul usilovat pět staveb.

„Jsem rád, že se opět přihlásilo velké množství uchazečů o titul. Svědčí to o tom, že i v dnešní době, kdy je hlavní důraz kladen na minimalizaci vstupních i provozních nákladů, vzniká řada staveb, které dokáží zaujmout a stávají se hodnotnou součástí okolní krajiny,“ říká hejtman Jiří Štěpán.

Mezi přihlášenými jsou letos bytové domy, dopravní stavby, průmyslové objekty i stavby občanské vybavenosti. Většinou se jedná o novostavby, ale opět jsou přihlášeny i zdařilé rekonstrukce historických objektů.

Krajskou soutěž o stavbu roku vyhlašuje Královéhradecký kraj společně s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Českým svazem stavebních inženýrů, Českou komorou architektů a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR Hradec Králové.

Křižovatka Koruna

Samotná křižovatka Koruna před Auparkem už jedno ocenění letos získala – stala se Dopravní stavbou roku 2016. I když měla některé odpůrce, odborná komise uznala její kvality a přednosti, i estetické ztvárnění, které změnilo významně daný prostor. Autorem křižovatky je architekt Patrik Kotas.

Galerie moderního umění

Stavební úpravy Galerie moderního umění v Hradci Králové spočívaly v rozsáhlé rekonstrukci pozdně secesní budovy bývalého Záložního úvěrního ústavu, postavené v letech 1911-12 podle návrhu významného českého architekta Osvalda Polívky. Autorem architektonického řešení rekonstrukce je architekt Pavel Tušl z královéhradeckého ateliéru 3Q Project. Generálním dodavatelem stavby byla společnost STAKO.

Bytový dům ve Stromovce

Stavba Bytového domu Ve Stromovce je situována v klidné lokalitě města Hradec Králové - Třebeš. Objekt je navržen tak, aby hmotově vytvořil přechodový článek mezi vícepodlažní bytovou a nízkopodlažní  rodinnou  zástavbou. Projektantem je architekt Pavel Zadrobílek.

 

Centrum pro integraci osob se zdravotním postižením

Areál pro tělesně postižené spoluobčany vznikl v lokalitě Věkoše. Citlivou rekonstrukcí původního objektu školy a navrženou přístavbou  vznikl  celek, který ve své dispozici nabízí komplexní zázemí centra pro tělesně postižené spoluobčany  a  dále  prostory  pro  volnočasové,  sportovní  a  vzdělávací  aktivity.  Nezastavěná  část pozemku  je  koncipována  jako  relax ační  zahrada,  doplněná  meditačním  altánem,  venkovním posezením, pěstebními záhonky a další drobnou architekturou. Dominantním prostorem v interiéru je víceúčelový sál pro sportovní a společenské aktivity, zastřešený atypickou dřevěnou konstrukcí. Architektem je Tomáš Vymetálek.

Rezidence Na Plachtě - I. etapa

Bytový soubor Rezidence Na Plachtě se nachází v sousedství areálu společnosti Petrof v těsné blízkosti oblíbené hradecké odpočinkové zóny – přírodní památky Na Plachtě. Částečně uzavřený komplex  bytových  domů  s  výhledem  do  chráněného území  Na  Plachtě  vyrůstá  na  dlouhodobě nevyužívané  bývalé  skladovací  ploše. Projektanti jsou Lukáš Trojánek,  Ondřej Bílek, Jiří Slánský, Miroslav Gebas.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradecké Bono publico postoupilo do finále soutěže Stavba roku

V celorepublikové soutěži Stavba roku má opět zastoupení i Hradec Králové, na prestižní ocenění byla nominována rekonstrukce historického schodiště Bono publico. O titul bude v užším finále soutěžit spolu s dalšími 24 nominovanými, mezi kterými bude vybírat odborná porota. Do…
Čtěte více

Schodiště, internát, parkovací dům nebo most se budou za Hradec ucházet o titul Stavba roku Královéhradeckého kraje

17. ročník soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje 2020 je vyhlášen. Celkem do něj bylo přihlášeno 15 staveb a Hradec Králové má hned několik projektů. Cílem soutěže je seznámit širokou odbornou i laickou veřejnost s úrovní současného stavebnictví, architekturou a…
Čtěte více

V Hradci titul Stavba roku získala Petrof Gallery a čestné uznání novostavba Přírodovědecké fakulty UHK

Dvě stavby v Hradci Králové zabodovaly u odborníků, kteří letos rozhodovali o tom, která dostane titul Stavba roku 2018 Královéhradeckého kraje. Titul získala Petrof Gallery a čestné uznání od odborné poroty získala novostavba objektu Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme