Z útulku je Azyl pro zvířata. Pejska si na venčení lze zarezervovat on-line

Jak postupovat při nálezu zvířete.
Jak postupovat při nálezu zvířete. | autor: Azyl pro zvířata

Hradecký útulek pro zvířata prochází výraznou proměnou, do které je zapojí i veřejnost. V únoru jej do své správy převzala společnost Městské lesy Hradec Králové a zařízení přejmenovala na Azyl pro zvířata. V azylu nyní probíhá přestavba a modernizace prostor, které by v budoucnu měly poskytnout oddělené zázemí pro psy a kočky. Do útulku může navíc zavítat i veřejnost, zatím v rámci dobrovolného venčení psů, v přípravě jsou ale i speciální programy a různé kurzy se zvířaty.

„Ačkoliv není samozřejmostí, že města provozují útulky či jiná zařízení podobného charakteru, bereme to jako svůj závazek vůči veřejnosti, a ostatně i vůči zvířatům, která si zaslouží důstojné zacházení a péči. Městské lesy, které převzaly toto zařízení do své správy, se k tomu postavily zodpovědně, a nejenže zajistí profesionální provoz Azylu pro zvířata, ale snaží se o další rozvoj a větší propojení s veřejností. K odpovědné práci se ale kromě společnosti Městské lesy přidává i hradecká městská policie. Strážníci mají ve svých řadách proškolené odborníky, kteří jakýkoliv odchyt zvířete zajistí s plnou profesionalitou,“ říká náměstek primátorky pro správu městských organizací Miroslav Hloušek.

Změnilo se logo i zázemí Azylu pro zvířata

Prakticky ihned poté, co společnost Městské lesy převzala do své správy útulek pro zvířata, začala připravovat výrazné změny. „V první řadě jsme se rozhodli, že zařízení vybudujeme novou identitu. Z útulku se stal Azyl pro zvířata, vytvořili jsme nové logo, také webové stránky, na kterých pravidelně aktualizujeme informace,“ popisuje ředitel společnosti Městské lesy Hradec Králové Milan Zerzán. Změna se odehrává i v zázemí azylu. Prostor je postupně upravován a modernizován. Do budoucna by měl být rozdělen na oblasti zvlášť pro psy a zvlášť kočky. „Zatím jsme uvnitř budovy azylu uskutečnili několik změn, pořídili jsme technické vychytávky, které našim zaměstnancům ulehčí práci i péči o zvířata. Vyměnili jsme a rozšířili svítidla, která jsou dnes úspornější. Velkou změnou je také kamerový systém, který nám umožňuje mít zvířata pod kontrolou čtyřiadvacet hodin denně,“ uvádí ředitel Zerzán. Změnila se také péče o zvířata. Jejich evidence je dnes již online propojena s městskou policií i Krajskou veterinární správou. V přípravě je také vybudování veterinární ošetřovny pro zvířata přímo na místě. Během dubna by měla být vybavena.

Nový rezervační systém pro venčení psů

V dubnu byl také spuštěn nový rezervační systém pro zájemce o venčení psů. O tento typ pomoci je ze strany veřejnosti velký zájem, za méně než dva měsíce se uskutečnilo 120 procházek. Na vycházku s nejoblíbenějším psem byla v jednu chvíli čekací doba skoro týden. „V azylu máme nyní devět psů, tři jsou umístěni v psím hotelu, zbylých šest je vhodných k venčení. Situace se zde samozřejmě mění každý den a naším hlavním cílem je, aby tu žádné zvíře nezůstávalo dlouho, ale naopak našlo co nejdříve šťastný domov,“ doplňuje ředitel Zerzán. V letošním roce chtějí Městské lesy v azylu spustit několik programů pro veřejnost. V plánu jsou například socializační kurzy nejen se psy z azylu, ale i těch zvenčí se svými majiteli. V azylu i nadále funguje psí hotel, který pro své mazlíčky řada občanů pravidelně využívá. Podrobné informace zveřejňují zaměstnanci Azylu pro zvířata na svých webových stránkách.

Budovu zařízení rovněž často navštěvuje veřejnost za účelem poskytnutí darů, nejčastěji v podobě granulí pro psy. „Vážíme si veškeré pomoci, kterou zvířatům lidé nabízejí. Pokud bude mít někdo zájem, v tuto dobu nejvíce uvítáme krmivo pro koťata. Máme zde březí kočky, počítáme tedy s tím, že se brzy budeme muset postarat o nové přírůstky,“ dodává ředitel Zerzán. Veřejnost může na azyl přispět také peněžně, a to přes webové stránky nebo prostřednictvím zveřejněných QR kódů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Místo útulku Azyl pro zvířata. A to není jediná novinka, která zařízení čeká

Nový provozovatel, nový název, nové logo. Městské lesy Hradec Králové převzaly útulek pro opuštěná zvířata v ulici Hradečnice k prvnímu únoru. Útulek nese nově název Azyl pro zvířata a má i své logo. Veřejnosti jsou již zapůjčováni vhodní psi na venčení a v plánu jsou i dny…
Čtěte více

Hradecký útulek povedou od února městské lesy. Chystají mnoho novinek

Útulek pro opuštěná zvířata v Hradci od prvního února převezme městem vlastněná společnost Městské lesy Hradec Králové. Městské lesy hodlají vytvořit útulku novou image a jeho prostory otevřít také veřejnosti. Do budoucna je zde v plánu i canisterapie či výcvik psů pro veřejnost…
Čtěte více

Útulek pro opuštěná zvířata bude mít od února nového provozovatele. Jaké novinky tam městské lesy chystají?

S posledním lednovým dnech končí hradecké technické služby s provozováním městského útulku pro opuštěná zvířata v Malšovicích. Ten bude mít od února nového provozovatele, spravovat ho bude společnost Městské lesy Hradec Králové a.s. Ta chce útulek otevřít veřejnosti a chce také…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme