Výstavba cyklostezek stojí, majitelé nechtějí prodat pozemky

Jízdu na kolech v okolí Malšovic, Malšovy Lhoty nebo Stříbrného rybníka by si ráda užila řada cyklofanoušků. Budování nových cyklostezek, které má v Hradci zelenou, ale často ztroskotá na výkupu pozemků. Někteří majitelé se jich nechtějí vzdát.

Hradec Králové už začal se stavbou prvního úseku nové cyklostezky do Malšovy Lhoty. Na její dotažení až ke Stříbrňáku si ale zatím musíme nechat zajít chuť. Podle zjištění Mladé fronty Dnes mají majitelé pozemků v plánované trase často nereálné požadavky. Nová stezka by přitom měla navazovat na téměř dokončený úsek podél malšovických zahrádek.
Město výstavbu cyklostezek a jejich propojení podporuje. Nejde totiž jen o rekreační účely, ale především o bezpečnost kolařů. Úseky v Malšovicích, Malšově Lhotě a kolem Stříbrňáku často využívají také děti. Jízda po silnici přitom vždy představuje reálné ohrožení. Přitom právě stezka ke Stříbrnému rybníku za 3,5 milionu korun je stále jen na papíře. "Město jednalo s majiteli, ale ti měli nereálné požadavky na uvolnění stavební parcely," vysvětlil důvod Mladé frontě Dnes předseda komise místní samosprávy v Malšově Lhotě Richard Nádvorník. "Někteří lidé se domnívají, že na tom velmi vydělají, a rozhodli se stezku blokovat," potvrdil MF Dnes mluvčí hradecké radnice Václav Svoboda. Kdy se nové úseky cyklostezek dokončí, se tak nikdo neodvažuje odhadovat. "Může nám ale pomoci tlak veřejnosti a hlavně sousedů. Pamatuji na případ, kdy se stavělo v Malšovicích a jeden vlastník vše blokoval. Cyklostezka tak končila na hranici jeho pozemku a zase pokračovala až o malý kousek dál. Nakonec s ním pohnuli nespokojení sousedé," dodal v Mladé frontě Dnes Svoboda.
A na jaké trasy se Hradečané mohou snad v budoucnu těšit? Především by měli bezpečněji dojet až do Svinar, plánuje se také stezka do Černilova, do Kuksu nebo do Stěžer. Několik let také žije plán Stezky mechu a perníku mezi Hradcem a Pardubicemi. Už jen finanční otázka brzdí spojnici do Vysoké nad Labem.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
21.9.2010 07:39
faultfinfer  (Nováček)
Možná by ale stálo za zmínku, za kolik Kč hodlá město vykoupit pozemek stavební parcely.
21.9.2010 17:46
Guboš  (Pokročilý +1)
Nevím sice kudy ta nová cyklostezka má vést, ale já na Stříbrný rybník jezdím podél lesa od Zezuláků. Je to pohodová cesta.
22.9.2010 07:40
Petr21  (Nováček)
jo a ještě si cestou dám pivko Na Hrázce :-)
22.9.2010 19:47
Guboš  (Pokročilý +1)
Jj, a nejen tam :o) a bez aut
6.10.2010 22:57
keš  (Nováček)
Má vést podél silnice, taky si myslím, že celkem zbytečně, cesta na stříbroš kolem Zezuláků nemá chybu - daleko od aut a podél lesa. A dá se jet dál na Svinary, Běleč atd. Měla se za ty prachy udělat stezka na místě kde se jezdí po silnici a není na výběr. Třeba mě irituje absence stezky na Brněnské směr od strojárny k Toyotě. A místa tam je na její stavbu dost, možná i bez kácení a vykupování.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme