Všestary chtějí obnovit svůj pramen. V novém parku

| autor: OU Všestary

Do Všestar by zanedlouho mohl turisty lákat nejen archeopark ale i pramen Všestarka. Voda plná minerálů by měla začít opět tryskat v nově opraveném parku v obci. Pramen byl v roce 1990 z hygienických důvodů uzavřen. Na vině tehdy nebyla jeho údajně vysoká radioaktivita ale přítomnost bakterií. Později se ostatně ukázalo, že bakterie nebyly ve vodě samotné ale v potrubí. Pro vodu už by si lidé mohli chodit koncem příštího roku.

„Ta myšlenka na návrat Všestarky tu bublala již dlouho. Největším iniciátorem obnovy je zdejší zastupitel Jaroslav Došel, který měl má tu nezdolnou snahu opět pramen vzkřísit," uvedl pro Hradecký deník všestarský starosta Michal Derner. „Mezi lidmi kolovalo, že je pramen radioaktivní. Jeho radioaktivita je však nepatrná, a nikoliv zdraví nebezpečná," uvedl starosta s tím, že hlavním důvodem uzavření byla přítomnost bakterií.

V současné době je obec ve fázi projektování budoucího parku, jehož součástí by měl být právě i pramen Všestarky. Podobu samotného pítka zatím nechtěl starosta blíže komentovat.

A jak je to vlastně se složením vody z pramene?

„Obsahuje více železa, ale méně než tomu bylo v šedesátých letech. Zdravotní protokol pak poukazuje na to, že voda vyhovuje ve všech měřených parametrech, jen je tvrdší," informoval Deník Michal Derner. Ve studii Balneologického institutu v Karlových Varech se také píše: „Co se týče minerálních vlastností, tak: dusičnany a dusitany vykazují velmi nízké hodnoty. Dále se jedná o silně mineralizovanou vodu chemického typu se zvýšeným obsahem fluoridu. Radioaktivita je velmi nízká."

Historie zřídla

Při geologickém průzkumu se přišlo v šedesátých letech na pramen minerální vody. Hloubka vrtu je 928 metrů. Akumulace kyselky se vytváří pravděpodobně na rozhraní mezi pískovci a krystalickým podložím křídy, tj. hloubce 500 až 530 metrů. Aby mohl být odběr minerální vody zpřístupněn veřejnosti, byl vrt v roce 1964 utěsněn a minerální voda svedena do místní zahrady. Národní výbor jednal o převzetí a využití vrtu s ředitelstvím Státních lázní a zřídel. Protože by otevřením pramene byl snad narušen provoz jiných lázní, jednání s odpovědnými místy bylo zastaveno. Minerální voda je ryze alkalická železitá kyselka fluorová se silným obsahem kysličníku uhličitého a železa. Teplotu má 19 až 20°C. Pramen obsahuje některé prvky jako vápník a kysličník uhličitý. Je proto vhodný pro léčbu chorob žaludečních a žlučových. Z hygienických důvodu na základě rozboru, byl pramen roku 1990 zaslepen a ukončen provoz zřídla.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme