Vrbenského kasárna se snad konečně dočkají rekonstrukce. Uživatelem se stane muzeum

| autor: Google.com

Že by už konečně svítalo Vrbenského kasárnám na lepší časy? O zchátralých budovách v centru města se mluví už poměrně hodně let. Město s nimi mělo různé plány, nakonec se jejich rekonstrukce chce ujmout krajský úřad. A co by mělo v kasárnách být? Přírodovědecká expozice, návštěvnické centrum pro inovativní prezentaci dědictví Muzea východních Čech a centrální krajský depozitář. Kraj si na tento záměr nechá zpracovat projektovou dokumentaci za 1,8 milionu korun bez DPH. Na samotnou rekonstrukci chce pak čerpat evropské dotace.

Novým uživatelem Vrbenského kasáren by se mělo po jejich rekonstrukci stát Muzeum východních Čech. Návštěvníkům by se pak mohla zpřístupnit přírodovědecká expozice a mělo by zde vzniknout kvalitní návštěvnické centrum s celým spektrem služeb, které může muzeum poskytovat. Dále se počítá s vybudováním centrálního krajského depozitáře. „Nyní si necháme vypracovat projektovou dokumentaci, kterou jsme vysoutěžili za 1,8 milionu korun bez DPH. Kompletní soubor dokumentací by měl být hotov v polovině roku 2017,“ řekl krajský radní pro oblast investic a majetku Josef Dvořák.

Projekt bude zahrnovat atraktivní, inovativní expozici, muzejní laboratoř i služby fungující mykologické poradny a přírodovědecké knihovny. „Pro veřejnost by měla být zpřístupněna dvě patra budovy. Další tři patra by mohla být po rekonstrukci využita jako vhodné prostory pro centrální krajský depozitář, který umožní bezpečné uložení krajského majetku ostatních muzeí v optimálních a bezpečných podmínkách. Výhodou je pak i blízkost centrálního restaurátorského pracoviště, díky čemuž budou předměty pod nezbytnou kontrolou a ochranou,“ doplnil náměstek hejtmana Otakar Ruml, který je odpovědný za oblast kultury.

Před samotnou rekonstrukcí se však musejí vyřešit vlastnické vztahy. Kasárna jsou v současné době majetkem města Hradec Králové, ale aktuálně se řeší budoucí smluvní dohody. „Uspěje-li kraj s žádostí o dotaci, mohl by nám být objekt Vrbenského kasáren převeden bezplatně, nebo za symbolickou hodnotu. Záruka vlastnictví je totiž jednou z podmínek úspěšné realizace projektu,“ dodal radní Dvořák.

Královéhradecký kraj plánuje také opravu sousedních Gayerových kasáren. V rámci rekonstrukce by mělo dojít k modernizaci depozitářů, technického a technologického zázemí Muzea východních Čech. Dále by zde mělo vzniknout krajské restaurátorské pracoviště a pracovny pro vědecko-výzkumné úkoly. Pro tyto práce by měla být projektová dokumentace také dokončena do poloviny roku 2017.

Rekonstrukce obou objektů chce kraj realizovat za pomoci evropských dotací určených pro integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou aglomeraci v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Náklady na rekonstrukci každého objektu se předpokládají kolem stovky milionů korun, přesnější vyčíslení vzejde z projektových dokumentací. V obou případech by kraj mohl získat 85 % dotaci z IROP, 5 % ze státního rozpočtu a zbytek by pokryl z vlastních zdrojů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme