Voda na Stříbrňáku se výrazně zlepšila

K výraznému zlepšení kvality vody došlo v uplynulých týdnech ve Stříbrném rybníku v Hradci Králové. Jak uvedla ředitelka Správy nemovitostí Hradec Králové (SNHK) Zdeňka Rychterová, došlo k zprůhlednění vody i dramatickému úbytku sinic. Voda v rybníku je tak vhodná ke koupání bez jakýchkoliv obav.
Na přelomu července a srpna začala SNHK ve spolupráci s firmou Biocid provádět v oblíbeném rekreačním středisku biologické čištění vody metodou tzv. elektrokoagulace. Jedná se o systém elektrolýzy vody pomocí mobilního reaktoru tvořeného sestavou hliníkových lamel, do kterých je přiváděn stejnosměrný proud nízkého napětí. Při následné reakci dochází ke vzniku mikrobublinek vodíku a kyslíku za současné tvorby kladných iontů hliníku. Tím pak dojde ke vzniku vloček, které na sebe "nabalí" sinice a organické nečistoty a následně klesají ke dnu. Účinnost je zhruba 50-100%. Aplikace se provádí ponořením reaktoru do rybníku pomocí vlečné lodi. Již po měsíci přenesla tato metoda své ovoce a kvalita vody ke koupání se zlepšila. "Průhlednost vody zlepšila z původních 0,5 m na 1 m a výskyt cyanobakterií - sinic se snížil z původních cca 20.000 buněk/ml na současných 400-600 buněk/ml," uvedla Rychterová. Jak dodala, současně došlo k výraznému snížení  hodnot ve všech mikrobiologických ukazatelích dle vyhl. č. 135/2004 Sb. MZČR.
Elektrokoagulace bude opakována po celou dobu letní sezony. Aplikaci je možné provádět i dalších letech. Po skončení letní sezóny čeká Stříbrný rybník odbahnění. Tento proces nebude prováděn klasickým bagrováním, ale biotechnologicky. Do dna rybníka bude vpraven preparát běžně se vyskytujících bakteriálních kultur, který následně odstraní velké množství bahna.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
17.8.2007 16:07
MIREK (neregistrovaný)
Na Stříbrňáku je stále co zlepšovat
Voda se sice zlepšuje, ale stále se nezlepšuje úroveň soc. zabezpečení v areálu koupaliště. Stále pořádné chybí WC a sprchy, to co tam dnes stojí je ostuda.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme