Ve Střelecké ulici se bude kácet, stromy jsou tam nemocné

Střelecká ulice
Střelecká ulice | autor: MMHK

Stav stromů ve Střelecké ulici není podle posudků dendrologů, které si nechal vypracovat hradecký magistrát, právě uspokojující. Stromy rostou ve středovém pásu komunikace, což jim příliš nesvědčí. A právě kvůli intenzvinímu provozu chce magitrát situaci řešit včas, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti v oblasti. Už před třemi lety byla zpracována projektová dokumentace na obnovu zeleně ve Střelecké ulici v celkové délce přes jeden kilometr, která ji rozdělila do tří etap.

 

"První úsek obnovy v délce 300 metrů, který se týká Střelecké ulice v úseku mezi podchodem a křižovatkou s Gočárovou třídou, je sice v plánu, ale počítá se s ním až později. Práce v tomto úseku, v němž roste 22 stromů, se v budoucnu zaměří na odstranění a výsadbu lip a provedení pěstebních opatření," uvedla Magdaléna Vlčková tisková mluvčí hradeckého magistrátu. Čtyři stromy ve špatném zdravotním stavu nahradí pět nových vzrostlejších stromů.

Druhý úsek obnovy zeleně v délce 350 metrů, navazuje na úsek první a končí křižovatkou v Lipkách, zahrne komplexní jednorázovou obnovu dvouřadého stromořadí se 42 stromy. V něm jsou stromy v nejhorší zdravotní kondici a znamenaly by pro chodce i projíždějící auta vysoké nebezpečí. Vysazeno bude na místě 52 vzrostlejších stromů, konkrétně platanu západního - Obelisk s oválnou úzkou korunou. Ten odolává zasolené půdě a je tedy předpoklad, že bude v místě prosperovat a rychle doplní obnažený prostor. Nyní je tedy v tomto úseku 42 stromů, všechny budou nahrazeny a v součtu bude vysazeno 52 vzrostlejších stromů. Kácet by se mělo začít a podzim roku 2016 a sázet nejpozději do jara 2017.

Třetí úsek v délce 568 metrů, který povede od Lipek až k výpadovce na Pardubice, rozdělila projektová dokumentace do tří etap, které počítají s pěstebními opatřeními zahrnujícími umístění vazeb, provedení zdravotních a bezpečnostních řezů i obvodových redukcí a pokácením 45 stromů. Vysazeno bude 34 nových vzrostlejších stromů - javorů, jírovců, jasanů, dubů, jerlínů a lip. Nyní je tam 122 stromů, v první etapě bude pokáceno 45 stromů a vysazeno 34 nových vzrostlejších stromů. Kácet se zde začne na podzim roku 2017. Nové vzrostlejší stromy se budou sázet ihned po kácení, nejpozději na jaře 2018. O dalších etapách není ještě rozhodnuto.

Práce budou město stát více než pět milionů korun, město chce na ně čerpat dotaci. „Odborná firma, která vzejde z výběrového řízení, bude obnovu zeleně provádět postupně podle výše uvedeného popisu, zabezpečen bude provoz na obou stranách komunikace. Vysazovány budou stromy vzrostlejší, které bezprostředně nahradí stromy původní ve špatném zdravotním stavu. O vyčlenění finančních prostředků přesahujících částku pěti milionů korun bude ještě jednat městské zastupitelstvo,“ dodává Milan Jaroš, náměstek primátora zodpovědný za oblast životního prostředí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme