V prázdné budově školy ve Stěžerách najdou místo muzejní exponáty

| autor: Muzeum v

Nevyužitou budovu bývalé střední školy ve Stěžerách v Lipové ulici se Královéhradecký kraj několikrát marně pokoušel pronajmout. Nakonec se dohodl s vlastní organizací, Muzeem východních Čech. Bývalou školu, kterou před více než rokem opustili studenti obchodní akademie a jazykové střední školy, nyní zužitkuje hradecké muzeum, a to během plánované rekonstrukce Gayerových kasáren. Na přilehlém pozemku dosud prázdné budovy by mohlo vzniknout sociální bydlení.

"Novým nájemníkem v budově v Lipové ulici ve Stěžerách, kterou ještě začátkem roku 2016 obývali studenti Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hradec Králové, by mělo být od letošního května Muzeum východních Čech," potvrdila mluvčí kraje Martina Götzová.

Muzeum si budovu pronajme v květnu, už na červen totiž plánuje velké stěhování exponátů. „Muzeum zažádalo o umožnění pronájmu po dobu rekonstrukce depozitáře, který je umístěn v objektu Gayerových kasáren. V budově bývalé školy by měly být umístěny některé ze sbírek muzea. Ty by se mohly začít stěhovat během letošního června," řekla náměstkyně hejtmana odpovědná za oblast kultury Martina Berdychová.
 
Kromě Muzea východních Čech projevil o areál bývalé školy zájem i krajský odbor sociálních věcí. „Konkrétně o pozemek o výměře asi 2 500 metrů čtverečních. Ten by mohl být do budoucna využit jako pozemek pro výstavbu například sociálního bydlení," doplnil krajský radní pro oblast investic a majetku Václav Řehoř.
 
Po tom, co budovu ve Stěžerách opustili studenti obchodní akademie a střední odborné školy, se kraj pokoušel pronajmout celý areál nejprve soukromému subjektu za účelem provozování školské činnosti, ale jednání ukončila sama škola. Poté se o pronájem ucházely další subjekty, které chtěly v budově provozovat základní školu. V polovině loňského roku nakonec kraj oslovil odbory krajského úřadu, zda by objekt nevyužila některá příspěvková organizace kraje či některý z projektů řízených krajem.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
22.3.2017 10:49
Petr (neregistrovaný)
Reakce na využití budovy
Dobrý den,jelikož jsem ,,Stěžerák" docela mne zajímá,proč tato škola skončila.V budově byly vytvořeny speciální učebny které určitě stály několik statisíců ,nová kuchyně s moderním vybavením,na zahradě speciální venkovní učebna(údajně pořízena z peněz EU) a určitě mnoho dalších věcí,které stály asi dost peněz.Najednou se provoz ukončil z důvodů sloučení dvou škol?Nechápu,zda se žáci jedné školy se odstěhovali ,vymřeli nebo změnili zaměření?Tím by se vysvětlovalo sloučení.Nebo se uměle držely dvě školy a tím více nákladů? Kam se použilo veškeré vybavení?Myslím,že tato škola vyhovovala(dříve Hospodyňská,poté SZTŠ a nakonec několik let fungující škola)a vycházelo z ní mnoho schopných studentů.
No jak se říká nová doba,ale škoda této budovy a školy ve Stěžerách

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme