V nemocnici si už jen tak nezapálíte. Jen na vyhrazených místech

Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie. | autor: pixabay.com

Plácky o několika metrech čtverečních spolu se sloupkem s nápisem SMOKING POINT je možné už nějaký čas vídat v hradecké fakultní nemocnici. Jde o místa vyhrazená pro kuřáky. Vedení nemocnice chce totiž omezit kouření zaměstnanců i pacientů a zařízení se tak stává nekuřáckým pracovištěm. Zákaz kouření bude platit v celém areálu s výjimkou pěti vyhrazených míst.

„Každá prohibice vede k neúspěchu. Takže jsme zavedli vícestupňový systém omezení kouření ve Fakultní nemocnici," řekl pro Český rozhlas lékařský náměstek nemocnice Jaroslav Malý. Vedení nová opatření totiž zavádí postupně. Místa vyhrazená pro kouření už jsou v areálu několik měsíců, záměr omezit kouření v areálu na minimum nemocnice oznámila loni na podzim, od 1.ledna platí jakési závazné doporučení, od května už by pravidla měla platit striktně.

Nově vytvořená místa využívá podle vedení nemocnice ke kouření 80 procent zaměstnanců, tedy asi 800 lékařů, sester a pomocného personálu. Nařízení se týká i pacientů.

Nemocnice svůj boj proti kouření myslí vážně. V pokynech pro přijetí na webových stránkách je toto doporučení pacientům. Platí i pro elektronické cigarety: "Důrazně Vás žádáme, abyste kdekoli v prostorách FN HK (tj. v budovách, ale i na volných prostranstvích nemocnice) vůbec nekouřili. Pokud je Vaše závislost na tabáku nezvladatelná, pokuste se po dobu hospitalizace ve FN HK využít náhražky nikotinu (náplasti, žvýkačky). Pokud svůj návyk pomocí těchto prostředků nedokážete ovládnout, kuřte tabákové výrobky nebo tzv. elektronické cigarety výhradně v prostorách, které jsou pro tento účel vyhrazeny. Kouření a zacházení s otevřeným ohněm mimo tyto prostory jsou považovány za hrubé porušení individuálního léčebného režimu a mohou vyústit v okamžité ukončení Vaší hospitalizace."

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
29.2.2016 13:07
Radous (neregistrovaný)
zajímavé
pojmy kouření a lékař mi nějak nejdou dohromady .. právě mezi těmito lidmi bych čekal kuřáků nejméně

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme