V hradeckých lesích se kácely stromy pravěkými sekerami

Archeologové zkoušeli pravěké nástroje.
Archeologové zkoušeli pravěké nástroje. | autor: městské lesy

Experimentální archeologové si v hradeckých lesích vyzkoušeli kácení replikami pravěkých seker. Sekery i kmeny budou součástí nové expozice Archeoparku pravěku Všestary o nástrojích z doby kamenné. Archeologové už jednou s kamennými broušenými nástroji v hradeckých lesích pracovali. Do lesa se vypravili znovu, aby se dozvěděli ještě více o tom, co tahle činnost před 7000 lety obnášela.

Archeologové se do stromů v hradeckých lesích v pondělí pustili deseti nástroji různé hmotnosti, velikosti a tvaru. "Násady byly tentokrát z jasanu. Dub o průměru 21 centimetrů padl po 29 minutách, dále byl krácen na výřezy, které budou dále použity při pokusech experimentální archeologie," uvádějí Městské lesy Hradec Králové. Právě v hradeckých lesích archeologové repliky seker vyzkoušeli.

"V dalším pokusu s používáním kamenných broušených nástrojů z mladší doby kamenné jsme v Městských lesích města Hradec Králové použili při kácení a dělení dubu repliky deseti vrtaných seker. Tentokrát zasazených na násady z jasanu," upřesnil Archeopark pravěku Všestary.

Ředitelem archeoparku ve Všestarech je Radomír Tichý. „Použití nástrojů v lese probíhalo dobře a budeme se věnovat dalšímu zpracování dřeva. Stále je otevřený prostor pro testování dalších způsobů upevnění seker v násadách a také sledování stop pro použití nástrojů, které bude možné porovnávat s archeologickými nálezy. To nám chybí nejvíce“, řekl R. Tichý.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Nové sportovní hřiště se otevřelo u Stříbrňáku

Nedaleko kepmu Stříbrný rybník bylo oteřeno nově zrekonstruované hřiště. Využívat jej bude možné pro celou řadu sportů jako například basketbal, florbal, volejbal. Během následujících měsíců by navíc mělo být propojeno lávkou se samotným areálem. Ani o další novinky nebude v…
Čtěte více

Nový projekt na stezku k lesnímu hřbitovu bude počítat s vodou i živočichy

V minulých letech město připravovalo novou stezku pro cyklisty, bruslaře i chodce podél Hradečnice od Zděné boudy směrem k lesnímu hřbitovu. Výstavbu ale zastavila podzemní voda a nález zvláště chráněných živočichů. Město se proto chystá přepracovat původní projektovou…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme