V Hradeckém babyboxu dnes nalezli čerstvě narozenou holčičku

V babyboxu dnes nalezli holčičku. Ilustrační foto.
V babyboxu dnes nalezli holčičku. Ilustrační foto. | autor: Pixmac

V sobotních brzkých hodinách bylo okolo babyboxu v budově záchranné služby živo. O půl čtvrté ráno zde pracovníci nalezli čestvě narozenou holčičku. Novorozeně ihned putovalo do fakutlní nemocnice. Podle tiskového mluvčí záchranky je v pořádku. Babyboxy v Česku zachránily už 115 dětí, pro hradecký to byla premiéra.

V 3:30 se na stanici záchranné služby rozezněl alarm. V babyboxu ležela čestvě narozená holčička. „Operátorky tísňové linky miminko odnesly do tepla na své pracoviště a ihned vydaly pokyn k výjezdu nejbližší posádce záchranné služby,“ řekl pro Idnes.cz tiskový mluvčí záchranky Ivo Novák. Podle zdravotníků se holčička narodila jen několik hodin před tím, než byla odložena do schránky. „Holčička byla oblečená do hadříků asi po starších sourozencích,“ řekl Idnesu zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Dostane jméno Zuzanka.

V České republice je celkem 63 babyboxů. Od roku 2005, kdy byl v Praze instalován první z nich, do nich rodiče odložili celkem 115 dětí, z nichž bylo 70 dívek. Nejstaršímu odloženému dítěti je dnes 9 let.

Babyboxy v minulosti kritizoval Výbor pro práva dítěte OSN a požadoval, aby Česko jejich provoz ukončilo. Podle výboru totiž schránky porušují právo dětí na život, jméno, státní příslušnost a totožnost od narození a možnost znát své rodiče. Podle Hesse je ale vše v pořádku, babyboxy prý naopak životy zachraňují. U nalezenců je také mnohem snazší právní proces adopce, děti tak nekončí v kojeneckých ústavech, uvedl server lidovky.cz

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
28.2.2015 16:06
ladislava (neregistrovaný)
me by zajimalo kolik deti bylo odlozeno tady v Hradci Kralove
28.2.2015 16:09
veruna (neregistrovaný)
RE:
Jako do babyboxu?
28.2.2015 20:22
Katka (neregistrovaný)
RE:
Však to tam píšou, že pro královéhradecký to byla premiéra, tudíž první

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme