V Hradci vyrostou další parkovací domy pro jízdní kola

Hradec bude mít další parkovací věže.
Hradec bude mít další parkovací věže. | autor:

Radní města v úterý odsouhlasili vypsání výběrového řízení na zhotovitele dalších dvou parkovacích věží pro jízdní kola. Obdobný dům už úspěšně funguje na Riegrově náměstí před hotelem Černigov. Obě věže přijdou na 16 milionů korun. Plán bude ještě projednávat zastupitelstvo.

Nejeden Hradečák to zná. Ráno zaparkujete kolo na ulici a odpoledne už jdete domů po svých. Krádeže kol jsou bohužel v Hradci na denním pořádku. Radnice chce situaci zlepšit stavbou dalších dvou parkovacích domů. „Město na základě dnešního jednání radních vypíše po schválení v zastupitelstvu veřejnou zakázku na dodávku opláštěného zakladačového zařízení, které poslouží cyklistům pro bezpečné uskladnění kol,“ uvedl náměstek primátora Jindřich Vedlich. Hradec tak bude mít ne jeden, ale rovnou tři celorepublikové unikáty. Celkové náklady na vybudování parkovacích věží se vyšplhají na šestnáct milionů korun. Dva miliony přispěje městu Královéhradecký kraj.

Podle Vedlicha je projekt teprve na začátku, s optimistickým odhadem by ale v první polovině příštího roku mohlo ve věžích vzniknout celkem dvě stě bezpečných parkovacích míst. Každý z parkovacích domů jich totiž pojme sto. Zatímco první „biketower“ u hotelu Černigov nezvládal umístit historická kola s velkým rozvorem kol, ani kola s dodatečným příslušenstvím, nová, vylepšená technologie by s nimi problém mít neměla.

Konečné umístění dvou parkovacích domů zatím není známé, v minulosti se ale hovořilo o fakultní nemocnici, kongresovém centru Aldis, koupališti flošna, či obchodním centru Futurum. Zájem o vybudování dalších bezpečných stání pro jízdní kola projevili hradečtí obyvatelé i v anketě na webu města.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
1.7.2015 22:11
BikeSafeBox (neregistrovaný)
Bezpečné parkování kol
Za cenu 8 mil korun lze pořídit cca 40 sestav boxů na kolo - Bike Safe Box.

Lze tak postavit 8 míst o 5 boxech a možnosti uschování 24 - 48 kol.

Celkově lze tedy za cenu parkovací věže pořídit 192 boxů - do každého boxu se vejdou 2 kola - tedy celkem zaparkovat až 384 kol.

Boxy jsou řízeny elektronickým systémem a mají mnoho dalších výhod.

Více na www.boxnakolo.cz nebo www.bikesafebox.cz

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme