Štítky: | Cyklisté | Cyklo | cyklistika | Rekola |

V Hradci startuje první projekt sdílení kol

Rekola v Hradci. | Zdroj: Rekola
Rekola v Hradci. | Zdroj: Rekola

Po úspěšném zavedení v Praze, Brně, Pardubicích a Olomouci přichází projekt sdílení kol ReKola i do hradeckých ulic. Růžová kola jsou k dispozici lidem za roční předplatné. Pomocí mobilní aplikaci si uživatel najde nejbližší kolo, dopraví se kam potřebuje a jeho polohu opět nahlásí. Tak celý systém funguje.

Jezdit městem na kole znamená se také o kolo starat. To mnoho lidí odradí, nyní se ale i pro ně otevírá nová možnost. Takzvaný bikesharing, tedy sdílení kol, už dorazil i do Hradce Králové. V současné chvíli je po městě rozmístěno prvních pět růžových kol která si mohou uživatelé zapůjčit. V příštích dnech přibudou další, celkově jich bude pětadvacet. Stejně, jako v sousedních Pardubicích, kde již projekt funguje.

Systém půjčování je založen na mobilní aplikaci, do které za poplatek uživatel získá přístup. „Roční předplatné stojí 700 korun, měsíční 150,“ řekla Petra Dufková, která za projektem růžových kol v Hradci stojí. Aplikace ukáže předplatiteli nejbližší kolo i s kódem jeho zámku. Po dojetí na místo určení zadá cyklista do aplikace novou polohu bicyklu, aby bylo kolo k dispozici pro další uživatele. Výhodou je, že lidé nejsou omezení na síť speciálních stojanů, jako tomu je ve většině velkých měst. „Prostě kolo postaví na vhodné místo, kde je možné kolo zamknout,“ vysvětlila Dufková.

Původ kol

Nečekejte žádná nablýskaná kola, vonící novotou. Rekola, jak už jejich název napovídá, jsou recyklované bicykly. O staré Liberty, Esky, Favority a Lady 26, které starší ročníky pamatují z mládí, se stará tým techniků. „Uživatel může do aplikace zadat, co je na kole v nepořádku a my to co nejrychleji opravíme,“ řekl jeden z opravářů Pavel Zajíc. „Ačkoliv jsou kola starší, díky péči našich servismanů jsou stále ve skvělé kondici," dodává Dufková. Pro pohodlnější užívání ve městě jsou kola také vybavena košíkem pro pohodlné převážení kabelky či drobného nákladu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
23.5.2015 20:21
Michal (neregistrovaný)
Skvělý stav? Dnes jsem viděl vaše kolo bez předního blatníku a přední brdy, každá šlapka jiná. Na tom se dá jet ale kdo bude platit pokutu za technický stav?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Cyklovraky začnou mizet z ulic města. Budou následovat autovraky, kterých přes léto zmizelo více než dvacet

Město Hradec Králové mapuje cyklovraky a kola, o která již delší dobu nejeví jejich majitelé zájem. Nacházejí se na veřejném prostranství, kde zabírají parkovací místa a ubírají na atraktivitě veřejného prostranství. Město vraky rozdělilo podle technického stavu na několik…
Čtěte více

Opravený prostor před "zimákem" má sloužit hlavně chodcům a cyklistům. Jsou tam i automatické sčítače

V loňském roce byla zahájena přeměna prostoru před zimním stadionem v Hradci Králové, kde je hlavní vstup do Jiráskových sadů a kříží se zde několik tras pro pěší i cyklisty. V místě byly dostaveny chybějící a opraveny stávající chodníky a cyklostezky, přibyly nové lavičky i…
Čtěte více

Udrží si Hradec cyklověže? U nádraží má vyrůst nová, u Futura možná zmizí

Rok a půl je to od doby, kdy byla u hradeckého nádraží odstraněna oblíbená cyklověž. Nyní hrozí, že město přijde i o tu druhou, která stojí před obchodním centrem Futurum. Nyní město jedná o jejím odkoupení. Magistrát také prostřednictvím nového náměstka pro správu majetku Pavla…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme