V Hradci byly otevřeny zrekonstruované Severní terasy


V Hradci Králové včera proběhlo slavnostní otevření opravené severní části bývalých hradeb, která se nachází nad Žižkovými sady. Celková obnova Severních teras i zřízení nového přístupu do historického centra města vyšla na 20 milionů korun.
Stavba byla zahájena v květnu loňského roku a realizovala ji společnost Stavremo. Autory projektu jsou J. Krejčík a J. Petera. s koletivy. Jak uvedl jednatel společnosti Stavremo Petr Jedlinský, posunutí termínu dokončení způsobily archeologické nálezy. Jedná se například o zbytky hradeb ze 14. století nebo renesanční kanalizační stoku. „Zajímavostí je, že jako obklady byly použity původní gotické cihly,“ řekl Petr Jedlinský.
Podle náměstka primátora Josefa Malíře se jednalo o problematickou stavbu, kterou bylo nutno zahájit z důvodu nevyhovujícího technického stavu původních teras. Došlo k jejich demolici a terasy byly nově vybudovány včetně odvodnění a schodiště. „Do budoucna chceme prostor oživit tím, že by se dalo během dne procházet přes Městskou hudební síň. Zároveň se jedná s církevní školou o možnosti průchodu přes její areál,“ řekl Josef Malíř.
Město dále plánuje rekonstrukci teras Kozinka. Pak přijdou na řadu Jižní terasy. „Jejich oprava by teoreticky mohla začít ještě ke konci tohoto roku,“ sdělil Malíř.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme