V Hradci by se měl od dubna začít více třídit odpad

Nádoby na tříděný odpad
Nádoby na tříděný odpad | autor: MMHK

Nový způsob svozu odpadů, který od roku 2010 zkoušeli obyvatelé Malšovic a Svinar, se osvědčil. Hradecké služby, které ve městě zajišťují likvidaci odpadů, ho chtějí od 4. dubna rozšířit do dalších částí města. Co je jeho podstatou? Individuální třídění odpadů přímo u jednotlivých nemovitostí a změna intervalu svozu směsného odpadu na jedenkrát za dva týdny. Domácnosti, které projeví zájem, dostanou zdarma kontejner na plast, papír, bioodpad a směsný odpad.

"Týká se to především obyvatelů rodinných domků, lidé ze sídlišť mohou dál třídit do kontejnerů, které jsou v zástavbách," řekl Radek Sokol, ředitel Hradeckých služeb. Seznam nových lokalit, kde budou lidé moci využít této novinky, bude zveřejněn na webu www.tridimevhradci.cz. Plast se bude svážet jednou týdně, papír jednou za měsíc a interval svozu bioodpadu zůstane jednou týdně. Občané z dotčených lokalit si budou moci vybrat, zda si vezmou nádoby na tříděný odpad ke svým domům, nebo budou tento odpad odnášet na veřejná stanoviště tříděného odpadu. Těch je v Hradci Králové zhruba 650, takže lidé to k nim obvykle nemají příliš daleko.

Na projektu by mělo vydělat město ale i samotní občané. Poplatky za likvidaci odpadu, které občané každý rok platí, by díky tomu totiž mohly zůstat i v budoucnu na přijatelné úrovni.

„V naší městské části byl projekt třídění odpadů zahájen v roce 2010 a považujeme ho za povedený,“ říká předsedkyně Komise místní samosprávy Svinar Alena Hamplová. „Svoz směsi a plastů byl čtrnáctidenní, bioodpadů týdenní, papíru čtyřtýdenní. Kdo chtěl, vyžádal si barevné kontejnery nebo igelitové pytle a mohl doma separovat svůj odpad a v den svozu ho pohodlně postavit před vrata a nechat odvézt. Zpočátku byly ke čtrnáctidennímu svozu směsného odpadu připomínky, kontejnery měli někteří přeplněné, ale většinou to byli ti, co odpad netřídili, stížnosti jsme zaznamenali v letním období na zápach. Postupně si na čtrnáctidenní svoz zvykli, směsné kontejnery jsme si čas od času sami vyčistili. Je možné se domluvit i na velikosti odpadových nádob,“ sděluje zkušenosti z pilotního projektu Alena Hamplová.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme