V areálu Gayerových kasáren vyroste nový parkovací dům pro 320 aut

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | autor: hradeckralove.cz

Už za dva roky by řidiči v centru Hradce Králové mohli využívat nové garáže. Společnost ISP, která v Hradci Králové spravuje systém parkování, plánuje uvést do provozu další parkovací dům nejpozději v roce 2019. Má vzniknout v areálu Gayerových kasáren a bude stát zhruba 120 milionů korun, uvedl to Český rozhlas Hradec Králové.

 

Výstavba parkovacího domu souvisí s celkovou opravou Gayerových a Vrbenského kasáren. Tato lokalita nebyla vybrána náhodou, protože je blízko Velkého náměstí a to se má v budoucnu dočkat rekonstrukce, která v historickém centru sníží počet míst k zaparkování. Lidé by pak podle plánů radnice i společnosti ISP měli využívat právě parkovací dům v Gayerových kasárnách. 

Projektovat stavbu v historické části města znamenalo i to, že investor musel najít společnou řeč s památkáři, říká za společnost ISP Jiří Holubec: „Připomínky památkářů samozřejmě jsou. My jim vycházíme maximálně vstříc. Sami jsme navrhli i pomník panu Gayerovi, je to takové vzpomínkové místo na pana Jana Gayera. A vycházíme jim vstříc - oplocení, posunutí pilířů a tak dále. Všechno bude tak, jak si přejí."

Parkovací dům vyroste na místě veterinární kliniky

Stavět se bude v severní části Gayerových kasáren na místě současné veterinární kliniky, kde je dobré dopravní napojení na kruhový objezd. Místo veteriny vyrostou dva propojené objekty, které budou výškově korespondovat se současnou zástavbou. Menší budova uzavře prostor mezi kavalíry, kde v současné době parkují auta.

Jak říká architekt Jaromír Chmelík, důležité bylo parkovací dům co nejlépe zasadit do okolní zástavby: „Snažili jsme se použít konstrukci tak, aby byla co nejvíc průhledná a krytá kovovou lamelou tak, aby ta nálada z toho objektu byla, že se pohybujete vedle objektů standardního domu. Nikoliv, aby bylo na první pohled jasné, že je to parkovací dům." 

Parkovací dům pojme 320 aut a bude splňovat nejmodernější standardy. Společnost ISP myslela i na řidiče ekologických vozů. „Bude zpřístupňen jak pro elektromobily, tak pro vozy na plynná paliva. A bude koncipován tak, aby i větší automobily neměly problém při parkování," uvedl pro Český rozhlas Holubec.

Začít s výstavbou by se mělo už na přelomu roku. V následujících týdnech chce společnost ISP podat žádost o územní rozhodnutí, na které by mělo plynule navazovat i stavební povolení. Pokud vše půjde bez komplikací, mohlo by se v domě v Gayerových kasárnách parkovat už na jaře roku 2019.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
6.2.2017 11:58
Slávka (neregistrovaný)
Dobrý den , kam chcete přemístit veterinární kliniku ?? Opět vyroste další betonové monstrum .Určitě jsou i jiná řešení . Slávka
6.2.2017 17:41
Pepík (neregistrovaný)
Stavba PK
To bude zase soukromník stavět na pozemcích města a rejžovat z toho vše, aniž by z toho město něco mělo? Běžte už s ISP někam, ať už Divíšek nebo tehdejší přisluhovač Fink a spol.
7.2.2017 01:29
Karolína (neregistrovaný)
Z Velkého náměstí tam nikdo parkovat nebude, bude to pro ně "daleko". Hlavně vyfunět ty schody nahoru, to bude odrazovat. Spíš se to šikne těm, co půjdou na Magistrát, popř.do Adalu na koncert a taneční. Zajímala by mě vytíženost parkovacího domu v bývalém pivovaru...neměl hlavně ten pomoci s parkováním na Velkém náměstí??

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme