Úvěr na koupaliště podraží, může za to krize

Město Hradec Králové se rozhodlo i za tvrdších podmínek čerpat úvěr na stavbu městského koupaliště za 525 milionů korun. Úvěr ve výši 435 milionů poskytne městu slovenská Všeobecná úvěrová banka. Zbývající finance město uhradí ze svého rozpočtu.

Městské zastupitelstvo tento týden schválilo čerpání úvěru od slovenské Všeobecné úvěrové banky. „Město může úvěr začít čerpat od ledna 2009 až do konce roku 2010. Je to dostatečná doba na to, abychom záměr letního koupaliště optimalizovali a začali samotnou realizaci,“ uvedl náměstek primátora Boris Herman. Nabídky do soutěže si vyzvedlo pět peněžních ústavů, ale vrátil ji však pouze jeden. „Zarazilo nás, že nabídku odevzdal jen jeden uchazeč. Je to dáno ekonomickou situací ve světě, proto jsme doporučili tento úvěr přijmout. Výše úvěru je definována maximální částkou 435 milionů korun s podmínkou, že město se bude spoluúčastnit částkou 90 milionů korun,“ řekl náměstek Herman. Splatnost úvěru je do dvaceti roků, ale lze jej uhradit i dříve bez sankcí. „Banka přijala naše podmínky. Jediná věc, která zůstala v podmínkách, že v případě nedostatku peněz na trhu, by financování zastavila,“ sdělil Herman. Úvěr je standardní a úroková sazba ke konci letošního října by byla na úrovni 5,84 procenta.
„Obyvatelé Hradce již třicet let volají po koupališti, kde bude zaručena kvalita vody. Koupaliště se začne stavět v příštím roce. Město již dalo na jeho přípravu 55 milionů korun,“ dodal primátor Otakar Divíšek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
29.11.2008 01:35
robo (neregistrovaný)
V létě si vedení města HK nechalo zpracovat analýzu ekonomiky provozu koupaliště (Ing. Bohumil Šťastný, Ph.D. – odborný asistent ČVUT), ze které mj. vyplývá:

• Způsob návrhu koupaliště tj. jeho velikost, navržené materiály, dispoziční řešení, zakládání, navržené atrakce, předpokládané vstupní investiční náklady apod. jsou pro letní koupaliště v ČR nadstandardní. Tomu odpovídají i vyšší provozní náklady, které vychází na 29 milionů ročně.
• Problematický je způsob hlubinného zakládání, napojení na inženýrské sítě, velikost hlavní budovy aj.
• Porovnáním letního a zimního provozu vyplývá, že využitelnost zimního provozu je oproti letnímu nízká a tudíž nepřiměřeně nákladná. Je to dáno především velikostí hlavní budovy a celkovou koncepcí koupaliště. Dotace bez odpisů na letní provoz vychází výpočtem 4,1 milionu korun, na zimní provoz bude za potřebí 9,4 milionu korun.
• Návrh koupaliště neřeší využití a aplikaci alternativních a dostupných zdrojů energie a značně zvyšuje provozní náklady celého areálu koupaliště.
• Návratnost vložených investic do takto navrženého koupaliště je nereálná. O návratnosti lze hovořit při uplatnění ekonomického vstupného, které vychází pro tento případ 169,- Kč.
• Návrh zdroje napouštěcí a provozní vody jednotlivých bazénů a celého koupaliště, kdy je využívána voda z vodárenského řadu pitné vody, je nesystémový.

Deník Právo informuje, že město HK vzhledem k současné finanční krizi zaplatí o 87 milionů korun na úrocích víc…
29.11.2008 18:42
Pája (neregistrovaný)
To je člověk hned klidnější když si tohle přečte a ví,že vedení města ví dobře co dělá.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme