Den kávy dorazil do Hradce, kavárenská kultura se tu zlepšuje

Den kávy dorazil i do Hradce.
Den kávy dorazil i do Hradce. | autor: Facebook Café Na kole

Na první říjen už tradičně připadá Mezinárodní den kávy. Ačkoliv je tato akce známá hlavně ve větších městech a v zahraničí, i v Hradci Králové si kavárny svátek milovníků tohoto nápoje připomínají po svém. Lidé mohou zdarma ochutnat netradiční speciality, či si kávu zkusit připravit.

Zajít si do kavárny můžete každý den, ale zkusit si její přípravu na vlastní kůži pod vedením zkušeného baristy? To se možná poštěstí jednou za rok – na den kávy, který připadá na 1. října. Tento nový svátek se u nás teprve zabydluje a do povědomí veřejnosti se zatím dostal hlavně v Praze a Brně, ani v Hradci na něj ale některé podniky nezapomněly. 

„Pro všechny návštěvníky jsme si na dnešní den připravili ochutnávku kávové speciality, která se jmenuje Cold Drip,“ řekl majitel kavárny Cona Coffee David Zeman. „Jedná se o alternativní přípravu, kdy voda s ledem stéká kapku po kapce na filtr s kávou,“ vysvětlil. I Na Velkém náměstí Den kávy rezonuje. “Návštěvníci Café Na kole mohou den kávy oslavit netradičním způsobem. Část kavárny zasvětíme přípravě filtrované kávy, kterou si pod vedením naší baristky Žanety mohou návštěvníci vyzkoušet. Kávu dle svého výběru budou filtrovat na takzvaném dripperu,“ řekl majitel kavárny Jakub Fabián.

Podle odborníků se úroveň kaváren nejen v Hradci Králové každoročně zvyšuje. „Lidé se více zajímají o to, co pijí. Ještě sice nejsme tak daleko, jako třeba v Berlíně, ale hosté se pomalu učí poznávat, co je dobré a co ne,“ okomentoval situaci Jakub Fabián, který mimojiné reprezentoval Česko i na mistrovství světa v alternativních přípravách kávy World Coffee In Good Spirits. V Hradci také pořádá semináře, na kterých zájemce učí, jak správnou kávu poznat i připravit.

A jak má správná káva vypadat? „Důležitá je samozřejmě chuť. Ač si to neuvědomujeme, káva je vlastně ovoce. Proto by neměla být jen hořká, ale měla by vyniknout její ovocná, někdy sladká chuť. Důležitý je také její původ, který kvalitní pražírny vždy uvádí,“ vysvětlil Jakub Fabián. Káva podle něho může chutnat i s mlékem, například v podobě kvalitně připraveného capuccina.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme