Ulice dostane jméno jednoho z Wintonových dětí a názvy osad budou oficiální

| autor: hradeckralove.cz

Mapa Hradce Králové bude o několik nových názvů ulic a názvů lokalit bohatší. Část ulice na Moravském Předměstí nemá jméno a magistrát to hodlá napravit. Jmenovat se bude podle významné královéhradecké rodiny Kleinerových. Pro rodinu se stal osudným holocaust za druhé světové války, díky siru Nicholasu Wintonovi přežila jen dcera Hana, která žije ve Velké Británii a je hradeckou patriotkou. Dále se neoficiální ale zažité názvy osad a lokalit především ve Svinarech změní na názvy oficiální.

Přejmenování části ulice Kyjovská v části obce Moravské Předměstí na ulici Kleinerových dala komise pro pojmenování ulic souhlas, a to vzhledem k tomu, že Kleinerovi byli významnou královéhradeckou rodinou, která v Dukelské ulici vlastnila řeznictví. V roce 1939 poslali svou dceru do bezpečí (byla součástí Wintonových vlaků), sami holocaust nepřežili a zahynuli v koncentračním táboře. Jejich dcera Hana, od té doby žijící ve Velké Británii, je hrdou patriotkou Hradce Králové, který pravidelně navštěvuje, věnuje se i osvětě.

Dále by se v městské mapě měly postupně objevit i další změny v pojmenování chatových osad a jiných lokalit v Hradci. Pomůže to identifikaci adres a nemovitostí, což ulehčí orientaci nejen lidem, ale třeba také záchranářům, policii či hasičům. A jakých lokalit se to týká?

Ve Svinarech je více neoficiálních vžitých názvů. Místo, které každý v Hradci zná pod jménem Vycházející slunce,se bude oficiálně jmenovat Osada vycházejícího slunce. Další doposud neoficiálně užívané názvy území, kterými jsou Na Opuce, Dubina, Ostrov, Na Kopci a U Mlýna, zůstanou a stanou se názvy oficiálními. Snahou je, aby již z názvu ulice v adresním místě bylo na první pohled patrné, kde se stavební objekt se nachází.  

Změny trochu zkomplikují život lidem trvale bydlícím v těchto lokalitách. Budou si muset nechat vyměnit občanské průkazy. Magistrát jim to umožní na svých přepážkách přednostně a zdarma. „Nyní budeme postupně vyzývat občany, kterých se to týká, k výměně občanských průkazů. Ty jim samozřejmě s ohledem k výše uvedeným skutečnost vyměníme zdarma,“ popisuje Ľudmila Ducháčová, vedoucí správního odboru magistrátu města.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
25.2.2016 09:12
Hanka (neregistrovaný)
Místo zvané v článku Vycházející slunce se Osada vycházejícího slunce jmenuje už 85 let, i když asi neoficiálně, tak jako ostatní zmiňované osady. A osada U Mlýna se taky leta jmenuje U Mlejna, ale to holt není spisovné.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme