Teplo pro Hradec se zdá být zachráněno

Problémy s dodávkami tepla a teplé vody pro Hradec Králové se zdají být minimálně dočasně vyřešené. Jak jsme již informovali před dvěma týdny, hrozbu přerušení dodávek vyvolal obchodní spor mezi Elektrárnou Opatovice (EOP) a jejím dodavatelem uhlí - společností Czech Coal. V minulých dnech se jejich spor dostal až k Energetickému regulačnímu úřadu a před krajský soud.

Nepříjemnosti s vypovězením smlouvy ze strany Czech Coal začaly už 7. června, kdy Czech Coal oznámil záměr přestat do Elektrárny Opatovice dodávat uhlí. Důvodem jednostranné výpovědi byl údajný dluh vlastníka elektrárny v hodnotě až půl miliardy korun. Poslední vagon s uhlím do Opatovic skutečně dorazil v pátek 8. června. 
Znepokojivou situaci, která se bezprostředně dotý začala řešit i městská firma Tepelné hospodářství Hradec Králové, která do připojených domácností a institucí v Hradci Králové dodává z opatovické elektrárny teplo a teplou vodu. Tepelné hospodářství dalo podnět Energetickému regulačnímu úřadu (ERU), aby prověřil situaci kolem možného ukončení dodávek tepla pro Hradec.
Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková vyzvala obě zúčastněné strany sporu – Elektrárny Opatovice a Czech Coal – k jednání. „Občané  ohrožených  lokalit  nesmí  být rukojmí  ve sporu,  který vedou firmy podnikající  na energetickém trhu. ERÚ v rámci svých kompetencí a v souladu s ochranou práv spotřebitelů provede všechny kroky, aby nebyla ohrožena dodávka tepla a teplé vody,“ uvedla Vitásková. Zda a kdy se setkání uskuteční zatím ale není známo.
Elektrárna Opatovice však neváhala a mezitím podala k soudu návrh na vydání předběžného opatření pro obnovení dodávek uhlí. Krajský soud v Ústí nad Labem ho v pondělí skutečně vydal. „Předběžné opatření ukládá společnosti Czech Coal povinnost obnovit neprodleně dodávky uhlí pro Elektrárny Opatovice. Dodávky by měly být obnoveny v plném rozsahu, tak jak je uvedeno v dosud platné smlouvě“, uvedl tiskový mluvčí elektrárny Petr Zadák. „Návrh na vydání předběžného opatření podala společnost EOP v pondělí 18. června 2012. Rozhodnutí soudu je okamžitě účinné,“ doplnil Zadák.
Czech Coal na sdělení zatím nereagoval. Ještě před rozhodnutím soudu však na svých webových stránkách a ústy tiskové mluvčí deklaroval ochotu pokračovat v dodávkách uhlí za stejných cenových podmínek, i když jen v redukovaném objemu. „Očekáváme, že Czech Coal bude rozhodnutí soudu respektovat a neprodleně obnoví dodávky paliva v plném rozsahu,“ komentoval předběžné rozhodnutí soudu Jan Špringl, předseda představenstva EOP.

Více o problematice se také dočtete na https://zpravy.hradeckralove.cz/clanek.php?id=2726

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme