Téměř 30 městských bytů má nového majitele prostřednictvím aukcí

Ilustrační foto
Ilustrační foto | autor: hradeckralove.cz

Za více než rok prodalo město prostřednictvím osmi veřejných aukcí celkem dvacet devět bytů. Historicky první veřejná aukce se uskutečnila v polovině září loňského roku. Město je s tímto způsobem prodeje spokojeno zejména díky transparentnosti a urychlení celého procesu.

Součet kupních cen těchto prodaných bytů činí více než 33 milionů korun.

Byty, které doposud nenašly svého kupce prostřednictvím směrnicových pravidel a úřední desky, jdou do aukce. "Město vysoutěžilo provozovatele veřejné aukce a předalo celou transakci do rukou odborníkům, kteří aukce smějí pořádat," říká o veřejné hradecké aukci Magdalena Vlčková, tisková mluvčí radnice. Provozovatelem aukce se stala společnost, která provozuje internetový portál Dražby EU.cz.

Aukce se může zúčastnit kdokoliv, kdo chce nemovitost koupit, ale i ten, který chce jen této zajímavé transakci přihlížet. "Je však třeba dbát pokynů organizátora aukce a předem se seznámit s jeho podmínkami," doplňuje mluvčí Vlčková.

Takřka všechny byty, které byly veřejné aukci podrobeny, se prodaly majitelům za vyšší cenu, než byla odhadní cena tržní stanovená znaleckým posudkem, přičemž tento rozdíl činí zhruba 24 %. „Znalecké posudky zpracováváme vždy čerstvé, aby odrážely aktuální stav a zohlednily hodnotu prodávaného bytu. O dražby je velký zájem,“ vysvětlil Jan Slavík z odboru správy majetku města. Každý zájemce se může před aukcí do bytu podívat a s jeho stavem se seznámit.

Minimální cena pro prodej bytu v aukci koresponduje s výší stanovenou znaleckým posudkem a podléhá rovněž schválení zastupitelstvem. Pokud je cena odklepnutá aukčním kladívkem vyšší než schválená zastupitelstvem, byt je účastníkovi aukce prodán. V případě, že se jedná o cenu nižší, rozhodují zpět zastupitelé, zda se byt zájemci za tuto nižší cenu prodá nebo ne.

„Aukce poskytuje zájemcům možnost osobní kontroly prodeje přímo v aukční síni, což je dobrá šance pro všechny, kteří by mohli mít jakékoliv pochybnosti. Tento způsob prodeje je spravedlivý, transparentní a výhodný pro všechny zúčastněné,"  dodává Romana Lišková, náměstkyně primátora. V úterý na svém zasedání radní města odsouhlasili prodej dalších bytů konkrétním zájemcům prostřednictvím aukce, definitivně ano jejich prodeji však mohou dát až zastupitelé.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme