TATRA prošla, jméno motocyklového závodníka ne. O vlastní originální "espézetku" si přišlo požádat zatím třicet Hradečanů

Registrační značky
Registrační značky | autor: MMHK

Jméno, název firmy, oblíbená čísla. To všechno můžete mít na registrační značce svého auta. Od začátku ledna si přišlo na hradecký magistrát zažádat o značku na přání třicet Hradečanů. Zájem se nějak výrazně nezvyšuje, je stále stejný i v dalších dnech, hlásí magistrát.Po Hradci tak bude jezdit například auto se značkou TATRA nebo s názvy firem svých majitelů.

Někteří klienti si přišli na odbor dopravy registrační značku pouze zarezervovat, jiní si už objednali i její výrobu. „Z uvedeného počtu třiceti klientů nevyhověl podmínkám legislativy pouze jeden klient, který požadoval nedovolenou kombinaci znaků. Šlo konkrétně o nedovolenou kombinaci, která se týkala příjmení světoznámého sportovce a multišampióna v silničních závodech motocyklů Valentina Rossiho, kdy se v příjmení vyskytuje dvakrát po sobě jdoucí písmeno S,“ vysvětluje vedoucí odboru dopravy Petr Černohlávek.

Obecně platí, že na značku na přání je možné dát kombinaci čísel a velkých písmen (pouze arabská čísla a latinka bez diakritiky, s výjimkou písmen G, CH, O, Q a W - z důvodu snadné zaměnitelnosti těchto písmen). Značka také musí obsahovat minimálně jedno číslo, nesmí být tedy složena pouze z písmen.

Na značku na přání také nebude možné dát slova, která jsou hanlivá, podněcují k rasismu, xenofobii a obecně k nenávisti vůči nějaké skupině obyvatel, speciální znaky (- * / ? ! § apod.) nebo zkratky orgánu státní správy, zastupitelského sboru, krajských úřadů apod. (např. zkratky využívané ve veřejné správě – např. PČR, HZS, MDCR apod.). Úřady obcí s rozšířenou působností obdržely doporučující instrukce a obecná kritéria, podle kterých budou při schvalování navrhovaných znění značek postupovat. Konečné posouzení a schválení textu značky na přání bude na rozhodnutí příslušného úřadu. Registr vozidel zároveň pohlídá, aby nebyly vydány dvě totožné značky na přání.

A kolik znaků může značka mít? V případě auta je značka složená z 8 znaků, pro motocykly je provedena 7 znaky, v případě mopedu se jedná o 5 znaků.

„Pokud se týká výběru registračních značek, nejčastěji se jedná o různé kombinace čísel a názvů, rovněž jsme tu měli klienta, který požadoval na své SPZ uvést název výrobce vozidel TATRA, jiní klienti požadují zase názvy podnikatelských subjektů,“ prozrazuje praxi z posledních několika dní Petr Černohlávek a dodává, že první registrační značky ze zdejšího odboru jsou už na vozidlech umístěny. Úřad má k vyřízení těchto požadavků lhůtu 15 dnů, SPZ na přání je zpoplatněna částkou 5 tisíc korun za kus, což znamená, že za označení SPZ vepředu a vzadu zaplatí klient částku 10 tisíc korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme