Svátek hudby rozproudí divadelní festival v ulicích Hradce Králové

Open Air Program zalije ulice hudbou | Foto: OAP
Open Air Program zalije ulice hudbou | Foto: OAP

Jako tradičně je součástí Mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů také Open Air Program neboli festival pod otevřených nebem v ulicích a na náměstích Hradce Králové.

Začíná už v pátek a jeho návštěvníci na něm najdou alternativní divadlo a jeho nové formy, performance a také spoustu hudebních počinů. Letos Open Air Program otevře oslava Svátku hudby, která začne v odpoledních hodinách v centru Hradce Králové. 

Pojďte se stát součástí něčeho nového, vyzývají organizátoři festivalu Open Air Program. Pokud je některý z hudebníků ochoten poprat se se ztíženými podmínkami otevřeného prostoru, může se připojit k oslavě Svátku hudby. Ten se letos bude slavit také v Hradci Králové a začne jím divadelní venkovní festival. „Open Air Program Mezinárodního festivalu se letos oficiálně zapojuje do tradičního Svátku hudby a vy můžete být při tom,“ apeluje organizátorka festivalu Martina Erbsová na muzikanty, kteří chtějí předvést své umění a upozornit na svůj talent. 

Svátek hudby přichází do Hradce z Francie

Svátek hudby je oslavou, do které se už po třicátéprvé zapojuje na 110 zemí a 430 měst z celého světa. Zrodil se ve Francii, kde se poprvé slavil za slunovratu 21. června v roce 1982. „Do Svátku hudby se zapojují nejrůznější účastníci jako jsou města, kulturní centra, školy, ministerstva kultury, jednotliví umělci a kapely, profesionálové i amatéři,“ popisuje Martina Erbsová z Open Air Programu.

Při oslavě hudby se vždy dbá na pravidla jako je přesný termín Svátku hudby, hraje se výhradně živě a předvést se mohou všechny žánry. Účast je otevřena pro profesionály i amatérské hudební nadšence a všichni koncertují zdarma bez nároku na honorář.

Posledním a nejdůležitějším pravidlem je, že hudba se šíří výhradně ve veřejném venkovním prostoru. „Rovněž se může konat na místech, která nejsou tradičně určená hudbě jako v muzeích, nemocnicích a nejrůznějších jiných veřejných budovách,“ doplnila Martina Erbsová. „V pátek 21. června 2013 zaplavíme místa Hradce Králové hudbou a to od pěší zóny až po historické centrum. Po další dny budou muzikanti nedílnou součástí Open Air Programu v historickém centru Hradce Králové,“ pozvala ještě na další hudební produkce divadelního festivalu Open Air Program. 

Informace o Open Air Program najdete zde a další zajímavosti k divadelnímu festivalu se můžete dočíst v květnovém článku Divadelní festival už za měsíc obsadí scény i ulice Hradce Králové

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více

Sál hradecké filharmonie se bude jmenovat po slavné pěvkyni Soně Červené

Dlouholetý přátelský vztah Soni Červené k Hradci Králové a jejímu orchestru zpečetí název sálu královéhradecké Filharmonie. Jméno nedávno zesnulé operní divy ponese koncertní hala od roku 2025. Sál Soni Červené se tak stane živoucí vzpomínkou na tuto hudební legendu a mimořádně…
Čtěte více

ZVEME: Na Opaťák fest, Kára Day nebo do Divadla Drak

Co čeká Hradečáky o víkendu? Na Opatovickém rybníku se koná festival, na Šrámkově statku v Pileticích zahrají Malina Brothers, na Polygonu se chystá takzvaný Kára Day. S dětmi můžete vyrazit do Divadla Drak nebo na pohádku do kempu Stříbrný rybník.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme