Štítky: | Hradecké služby | stromky |

Suché stromky nemusí skončit na skládce, můžou posloužit k výsadbě zeleně

Stromky pokládejte ke kontejnerům na komunální odpad. Zdroj: MmHK
Stromky pokládejte ke kontejnerům na komunální odpad. Zdroj: MmHK

Už několik dní po Štědrém dnu se lidé v Hradci Králové zbavovali vánočních stromečků. Nejvíc se jich ale tradičně odzdobuje po svátku Tří králů, kdy podle kalendáře končí vánoční doba. Hradecké služby, které letos svoz stromků zajišťují, žádají obyvatele města, aby jehličnany umisťovali ke kontejnerům na komunální odpad. Stromečky tak nemusejí skončit na skládce, mohou najít ještě další využití. Časem se z nich totiž vytvoří hlína, kterou město upotřebí.

Svoz stromečků probíhá v krajském městě od 6. ledna, Hradecké služby v něm plánují pokračovat až do konce měsíce. „Stromečky by lidé měli dávat ke kontejnerům na komunální odpad, odkud je budou k rozdrcení v kompostárně odvážet lisovací vozidla,“ uvádějí Hradecké služby, které letos po dlouhých letech převzaly štafetu od Technických služeb Hradec Králové, které svoz stromků zajišťovaly ještě v loňském roce. Od 1. ledna mají v krajském městě na starosti svoz rostlinné biomasy, komunitní kompostování, svoz odpadů z odpadkových košů a související činnosti právě Hradecké služby.

Stromky by měly být pečlivé očištěné od všech ozdob

Stromky by lidé ke kontejnerům měli pokládat tak, aby nezasahovaly do silnic a cest. Také nesmí být ohrožen provoz vozidel a stromky nesmí ani omezovat chodce na chodnících. Zároveň by všechny smrčky, jedle i borovičky měly být zbaveny všech ozdob, kovových háčků či třepení.

Speciální vozidlo Hradeckých služeb stromky, jichž je každý rok jen v krajském městě několik desítek tun, odveze do kompostárny, kde se z nich vyrobí štěpka. Poté se smíchají s ostatním biologickým materiálem a následně se přidají do kompostu. Po několika měsících se z nich stane dále využitelný substrát. Město ho může použít například pří výsadbě nových stromků či zeleně ve městě.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Prodej věcí z druhé ruky vydělal Hradeckým službám 400 tisíc

Více než 400 tisíc korun získaly vloni Hradecké služby díky re-use projektu. Peníze nyní pomáhají při obnově zeleně v Hradci Králové a v městských lesích. Princip re-use, tedy opětovné využití starších věcí, funguje ve všech královéhradeckých sběrných dvorech a v centru města i…
Čtěte více

Ve městě se uklízí použitá pyrotechnika a Hradecké služby se chystají na svoz vánočních stromků

První dny nového roku jsou i v Hradci ve znamení úklidu. Technické služby Hradec Králové se věnují především důkladnému úklidu a odstranění zbytků po novoročních radovánkách. Ve druhém lednovém týdnu se zase začnou svážet vyhozené vánoční stromky. Z veřejných stanovišť je…
Čtěte více

Stromky v parcích i městských lesích ochrání smrdutý nátěr

Pěkný a vzrostlý vánočnístromek může stát u prodejců i několik stovek korun, což láká nenechavé zloděje i v Hradci. Ukrást ho z městských lesů, parků nebo přímo z centra města, se ale rozhodně nevyplatí. Pracovníci městské zeleně totiž v těchto dnech opatřují vzrostlé stromky…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme