Stříbrný rybník se zbaví sinic a bahna

Podmínky ke koupání na Stříbrném rybníce v Hradci Králové se v dohledné době začnou výrazně zlepšovat. Správa nemovitostí Hradec Králové (SNHK), která se o rybník stará, chystá odstranění sinic a odbahnění. Jak uvedla ředitelka SNHK Zdeňka Rychterová, k prvním pracem dojde už během probíhající letní sezóny.

Nejprve přijde na řadu odstranění sinic a zlepšení průhlednosti vody. Toho by mělo být dosaženou metodou tzv. elektrokoagulace. Jedná se o systém elektrolýzy vody pomocí mobilního reaktoru tvořeného sestavou hliníkových lamel, do kterých je přiváděn stejnosměrný proud nízkého napětí.

Výsledkem je reakce, při které dochází ke vzniku mikrobublinek vodíku a kyslíku za současné tvorby kladných iontů hliníku. Tím pak dojde ke vzniku vloček, které na sebe "nabalí" sinice a organické nečistoty a následně klesají ke dnu. Účinnost je zhruba 50 až 100%.

Aplikace se provádí ponořením reaktoru do rybníku pomocí vlečné lodi. Tato metoda má hned několik výhod. Proudová hustota může být například regulována v závislosti na zjištěném množství nečistot ve vodě. Činnost reaktoru pak výrazně redukuje výskyt sinic v rybníku.  "Elektrokoagulace bude aplikována 3 - 5 dní. Poté bude následovat asi třítýdenní přestávka, během které bude voda průběžně monitorována. Tato základní etapa elektrokoagulace bude opakována po celou dobu letní sezony. Aplikaci je samozřejmě možné provádět i dalších letech," uvedla Rychterová.

Ve druhé fázi, která bude následovat, bude hlavním cílem odbahnění. Tento proces nebude prováděn klasickým bagrováním, ale biotechnologicky. Do dna Stříbrného rybníka bude vpraven preparát běžně se vyskytujících bakteriálních kultur, který následně odstraní velké množství bahna.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
16.7.2007 19:55
jpa (neregistrovaný)
Hlavně aby to po tom vyčištění zase "rybáři" nezasvinili...
JPA

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stříbrňák pomáhají čistit candáti

Kvalita vody ve Stříbrném rybníku by se měla postupně začít zlepšovat, pomoci mají roční candáti obecní. Zhruba 500 těchto ryb inulý týden vypustili hradečtí lesníci do jeho vod. Candáti by díky přirozenému potravnímu řetězci měli přispět k udržení stabilního množství planktonu…
Čtěte více

Stříbrňák nabídne další ubytovací jednotky. A nejen to

Městské lesy Hradec Králové chystají v areálu kempu Stříbrný rybník další novinky. Ke konci letošního roku by zde měla ubytovací kapacitu rozšířit pětice nových chatek, a to včetně mol u vody. Za inženýrské sítě a projekt zaplatí město více než čtyři miliony korun včetně DPH.…
Čtěte více

Flošna ve čtvrtek zavírá. Kolik letos prošlo branami návštěvníků?

Koupaliště Flošna zítra - tedy ve čtvrtek 21. září ukončí v 19 hodin letošní čtrnáctou sezónu, která začala 20. května. A letošní statistika vůbec nevypadá špatně. Celková návštěvnost byla nadprůměrná, vyšplhala se na více jak 93 tisíc lidí, což je skoro o 10 tisíc návštěvníků…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme