Střelecká ulice příští rok prořídne. K zemi půjde 92 stromů

Ilustrační foto | zdroj: Archiv HK.cz
Ilustrační foto | zdroj: Archiv HK.cz

Velké kácení stromů čeká pravděpodobně příští jaro a léto centrum Hradce Králové. Dotkne se vzrostlých dřevin v ulici Střelecká a to v lokalitě od kulturního domu Střelnice až po most U Soutoku.

Celkem by mělo jít k zemi 92 stromů. Obyvatelé města se ale nemusejí obávat, že by po zásahu pil zůstala holá místa. Ulici bude v budoucnu lemovat nová výsadba.

Podle dendrologického výzkumu a hodnocení celkového stavu jednotlivých stromů, při kterém se přihlíželo i k bezpečnosti provozu a perspektivě dalšího možného vývoje stromů, došli odborníci k závěru, že se stav stromů v ulici Střelecká zhoršuje a hrozí rozpad stromořadí. Zvyšuje se také riziko nejen pro chodce, ale i pro projíždějící automobily. „Celkový stav stromů na tomto exponovaném místě se postupně zhoršuje. Zhoršuje se zdravotní stav jedinců, fyziologické a biomechanické hodnoty stromů jsou sníženy. Je patrné prosychání korun, deformace větvení a výskyt dutin, hnilob a houbových chorob,“ píše se doslova v odborném prohlášení.

Osm stromů se pokácí už letos

Předběžný plán počítá s pokácením dřevin v celkem třech úsecích na jaře a v létě roku 2015. Osm stromů by však mělo jít k zemi už letos. Zda se vykácí i dalších 92 dřevin, bude jisté po správním řízení. „Technické služby nám oznámily, že osm stromů, které jsou v nejhorším stavu, se musí pokácet ihned. Další kácení a vysazování se bude dít až po nezbytném správním řízení. O kompletní rekonstrukci stromořadí se na magistrátu hovoří už asi šest let. Jde o projekt, který bychom měli uskutečnit co nejdříve,“ uvedla pro MF Dnes Iva Šedivá, vedoucí odboru životního prostředí na hradeckém magistrátu. Ta zároveň zdůraznila, že mluvit s jistotou o dalším kácení, jsou zatím pouhé spekulace. Informoval o tom v minulém týdnu Hradecký deník.

Nemocné jedince nahradí nové stromy

Pokud plán projde správním řízení, v prvním úseku od kulturního domu Střelnice až po vilu Aničku se vykácí pět stromů z celkem dvaadvaceti, které zde stojí. Nemocné jedince nahradí čtyři lípy srdčité. Další úsek je vytyčen od vily Aničky až po křižovatku v Lipkách, kde padne 42 stromů. Vysází se za ně buď 63 kusů dubu letního nebo 52 kusů platanu javorolistého.

Kácet by se pak mělo i ve třetím úseku, tedy od křižovatky v Lipkách po most U Soutoku. Po zhodnocení zdravotního stavu navrhují dendrologové 45 stromů k vykácení. Nově za ně přibude 34 zdravých dřevin. V plánu je javor mléč, jírovec maďal, jasan ztepilý či například lípa velkolistá.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
23.7.2014 17:26
Martin (neregistrovaný)
Já bych byl pro lípy (jako je tomu v současnosti).
24.7.2014 08:42
Kuba77 (neregistrovaný)
RE:
Líp je v Hradci strašně moc. Pro alergiky na lípy to musí být peklo.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Central park na Moravském Předměstí bude k oddechu veřejnosti sloužit i v budoucnosti

Město podpoří projekt Central parku na Moravském Předměstí. Jedná se o území severně od Husovy ulice a ulice Zámeček na Novém Hradci Králové, jehož součástí je zelený klín mezi Třebší a Moravským Předměstím. Právě tato rozsáhlá lokalita by v budoucnu měla sloužit veřejnosti k…
Čtěte více

Nové stromořadí pomohl zaplatit výtěžek z dobročinného bazaru

V pořadí už třetí etapu regenerace stromořadí v ulici Na Drahách plánují provést pracovníci Technických služeb Hradec Králové. Obnovu uskuteční také díky financím z prvního hradeckého re-use bazaru, který se nachází v Kotěrově ulici v centru města. Projekt pomůže v jarních…
Čtěte více

Rozložitý platan na Eliščině nábřeží musel k zemi, byl nebezpečný

S ohledem na bezpečnost všech kolemjdoucích a podle rozhodnutí městského odboru životního prostředí, museli pracovníci tchnických služeb pokácet platan na Eliščině nábřeží. Část ulice byla kvůli kácení uzavřena. Strom trpěl několika závažnými defekty a byl nakažen houbovou…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme