Stavba nového pavilonu infekční kliniky bude stát 900 milionů

Vizualizace budoucí infekční kliniky.
Vizualizace budoucí infekční kliniky. | autor: FNHK

Hradecká fakultní nemocnice plánuje na podzim letošního roku vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby nového Pavilonu kliniky infekčních nemocí a kožní kliniky, která by měla stát kolem 900 milionů korun. Předpokládaný termín zahájení stavby je stanoven na jarní měsíce roku 2025, stavba by měla být dokončena v roce 2027. Nový pavilon by měl vyrůst mezi objektem neurochirurgické kliniky a budovami laboratorních oborů.

„Výstavba nového pavilonu přinese výrazné zlepšení podmínek pro ambulantní i hospitalizované pacienty s infekčními a kožními onemocněními, umožní efektivnější izolaci infekčních pacientů a přinese samozřejmě lepší podmínky pro personál nemocnice,“ uvedl ředitel nemocnice Aleš Herman.

Nemocnice většinu nákladů na stavbu plánuje získat z evropských fondů.

Nový trojúhelníkový objekt se sedmi nadzemními podlažími s vnitřním atriem by měl vzniknout na kraji areálu FN HK přiléhajícímu k silničnímu okruhu mezi objektem neurochirurgické kliniky a budovami laboratorních oborů. V nově připravovaném objektu bude umístěna kromě kliniky infekčních nemocí včetně Centra očkování a cestovní medicíny také klinika nemocí kožních a pohlavních.

Klinika infekčních nemocí dosud sídlí v budově, která byla uvedena do provozu v roce 1929 a i přes provedené částečné rekonstrukce v minulosti objekt nesplňuje současné požadavky na moderní pracoviště pečující o pacienty s infekčními onemocněními. Hradecká klinika infekčních nemocí je jedinou infekční klinikou v Královéhradeckém kraji, každoročně je na klinice hospitalizováno na 1 300 až 1 500 pacientů, zhruba 15 000 pacientů je v každoročně v ambulantní péči. Klinika nemocí kožních a pohlavních fakultní nemocnice zajišťuje komplexní služby pacientům, každoročně ošetří více než 23 000 pacientů v ambulantní i lůžkové části.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
18.4.2024 10:18
Čtenář (neregistrovaný)
Chyba v textu?
Dobrý den, v poslední větě přeskakuje text z infekční kliniky na kliniku kožní. Je to asi chyba v textu, že?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradecká záchytka stále funguje omezeně, chybí lékař

Protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové už přes rok funguje v omezeném režimu. Je přitom spádová pro celý Královéhradecký kraj. Dříve fungovala 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Teď je nonstop otevřená jen o víkendu a o svátcích. Ve všední dny přijímá pacienty pouze v čase…
Čtěte více

Smysl pro tumor, seriál se v hradecké nemocnici natáčel hlavně o víkendech

Seriál Smysl pro tumor, který po osm nedělních večerů, vysílala Česká televize, upozornil veřejnost na problematiku onkologických onemocnění a možnosti jejich léčby. Televizní štáb záběry z lékařského prostředí natáčel předminulý rok na vybraných pracovištích Fakultní nemocnice…
Čtěte více

Minulý rok se v hradecké porodnici narodilo o 263 dětí méně než v roce 2022

V hradecké porodnici fakultní nemocnice se minulý rok se uskutečnilo 2014 porodů, což je o 263 méně než v roce 2022. Pokles porodů v posledních letech je ovlivněn demografickým vývojem v celé České republice. Klinika i během loňského roku pokračovala ve zlepšování péče o matky i…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme