Stavba cyklostezky z Hradce do Pardubic se rozeběhne na jaře 2016

Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac
Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac

Dlouho očekávané cyklostezce Mechu a Perníku, která má propojit Hradec Králové a Pardubice, už nestojí nic v cestě.

Stavba by se podle královéhradeckého magistrátu měla rozeběhnout na jaře roku 2016. Radnice v současné době intenzivně spolupracuje s okolními obcemi na tom, aby spojnici krajských měst mohla veřejnost používat co nejdříve.

Stavbu cyklostezky brzdilo především vyřešení vlastnictví pozemků několika desítek majitelů, od nichž je bylo nutné vykoupit. V této chvíli je ale vše na dobré cestě. „Máme hotovu studii proveditelnosti trasy cyklostezky, respektive jejího napojení u Vysoké nad Labem, přes Opatovice s pokračováním do Dřítče. Práce se posunuly do pokročilejší fáze příprav na dokumentaci k územnímu rozhodnutí,“ uvedl primátorův náměstek Jindřich Vedlich.

První přijde na řadu úsek z Hradce Králové do Vysoké nad Labem

Trasa cyklostezky bude procházet po levém břehu Labe kolem obcí Vysoká nad Labem a Opatovice nad Labem. U Opatovic přitom dojde k přesunu stezky z levé na pravou stranu řeky.  Následně povede trasa podél Bukoviny nad Labem a Dříteče a pokračovat bude přes Němčice a Ráby, odkud už část cyklostezky směrem na Brozany vede. Jako první na řadu přijde úsek Hradec Králové – Vysoká nad Labem. Podle náměstka Vedlicha by měl tento úsek vyjít zhruba na 52 milionů korun, přičemž zhruba třetina z této sumy půjde na vynětí ze zemědělského půdního fondu.

Cyklostezka krok po kroku na sociálních sítích

Jak stavba vzniká, její přípravy a následnou realizaci, mohou nyní lidé krok po kroku sledovat na facebookovém profilu Cyklostezka Hradubická labská. Na stránce se objevuje jak bohatá fotodokumentace, tak krátké zprávy, jak se cyklostezka vyvíjí. 

Pokud se spojnice krajských měst podaří postavit, lidé se po cyklostezce projedou z Pardubic až na Kuks, kam byla stezka začínající v Hradci otevřena v loňském roce. Užívání cyklostezky bude víceúčelové. Sloužit může jak pro majitele kol, tak pro pěší, in-line bruslaře a v zimě také pro běžkaře.

O cyklostezce Mechu a perníku jsme vás informovali už dříve. Jak měnily původní plány si můžete přečíst například zde: Cyklostezka „Mechu a perníku“ spojí Hradec a Pardubice nebo zde: Poslední pozemek a stavba cyklostezky Mechu a perníku může začít

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
13.8.2014 13:01
Ludovic Cruchot (neregistrovaný)
Chyba lavky
Vazena pani Vojackova, nic proti vam, jen si prosim opravte chybu ve vasem textu. Cyklostezka nepovede po levem brehu Labe z Vysoke do Bukoviny, ale ve Vysoke prejde na pravy breh a povede dale kolem Opatovic.
13.8.2014 13:44
Jaroslav Fišer  (Administrátor)
RE: Chyba lavky
dobrý den,
děkujeme za upozornění na chybičku, v článku jsme již info upravili.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradec bude mít novou cyklověž. Odkdy ji budou moci cyklisté využívat a kde bude stát?

Hradeckým cyklistům začne brzy sloužit moderní parkovací dům pro kola neboli cyklověž. Radnice jej plánuje umístit v Malšovické ulici v bezprostřední blízkosti letního koupaliště Flošna naproti fotbalovému stadionu. Vzniknout má v rámci iniciativy na podporu cyklodopravy a je…
Čtěte více

Cykloobousměrky. Dopravní opatření změní na týden provoz v Hradci

Víte co je to Evropský týden mobility? Je to týden, během kterého by se měly radnice i obyvatelé českých měst inspirovat k tomu, aby dali větší šanci alternativní dopravě. Tento týden začne 16. září. Hradecká radnice chystá dopravní opatření pro cyklisty. Připraveny jsou…
Čtěte více

Hradec nabízí další stojany na kola. Jsou jednoduché a udrží i elektrokolo

Hradečtí cyklisté budou mít radost. Technické služby v minulém týdnu umístily do Hradce další nové stojany na kola. Instalováno jich bylo celkem devět v ulici Švehlova a částečně i na náměstí Svobody. Ve městě jsou v současnosti desítky těchto typů stojanů, do nichž město včetně…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme