Sousoší jezdce a koně - pomník k výročí bitvy u Hradce Králové odlijí sochaři z Horní Kalné

fotomontáž pomníku
fotomontáž pomníku | autor: Královéhradecký kraj

Válečný pomník symbolizující vztah jezdce ke svému koni se může brzy začít vyrábět. Královéhradecký kraj chce nechat pomník zhotovit v rámci rekonstrukce válečného hrobu obětí prusko – rakouské války z roku 1866 u Střezetic. Předlohou je existující sádrový model akademického sochaře Petra Nováka. Odlévat ho budou umělečtí sochaři z Horní Kalné. 

Půjde o rozměrné sousoší vytvořené metodou ztraceného vosku. Kromě krajského vkladu se na pomníku bude podílet ještě ministerstvo obrany. Maximální celková hodnota zakázky bude okolo dvou milionů korun. Na výrobu pomníku a doprovodné práce chce kraj uvolnit přes 600 tisíc korun. Zelenou firmě, která má pomník zhotovit, dala Rada Královéhradeckého kraje. Vytvoří ho umělečtí sochaři z Horní Kalné.

„Chceme, aby pomník stál na svém místě ještě před výročím bitvy, jak jsme slibovali. Doufáme proto, že vše půjde hladce a konečně vznikne památeční místo, které bude odpovídat významu bitvy z roku 1866. Parcela, na které bude sousoší stát, je pietním místem a zároveň lokací, kterou vybrali už před 100 lety naši předchůdci, ale dlouhou dobu se nedařilo stavbu pomníku zrealizovat,“ říká náměstek hejtmana Otakar Ruml.

Kromě výroby pomníku se do prací počítají také sadové úpravy nebo ošetření kamenných částí podstavce. V roce 2014 se ze získaných finančních prostředků povedlo vybudovat přístupovou cestu pro pěší, vybetonovat základ pomníku, obložit ho kamenem a provést hrubé terénní úpravy.

Letos se připomíná 150. výročí bitvy, kdy utrpěla rakouská armáda drtivou porážku od Prusů v Bitvě u Hradce Králové. V krvavé řeži tehdy padly tisíce vojáků. Největší bitvu na území Česka  připomenou desítky akcí. Začalo se videomappingem 1. ledna, v plánu jsou vzpomínkové akce přímo na bojišti na Chlumu a samozřejmě tradiční velkolepá rekonstrukce celé bitvy, které se zúčastní stovky vojáků. Součástí oslav jsou také muzejní výstavy, mezinárodní konference, multimediální program s koncertem Filharmonie Hradec Králové pod širým nebem a také dvě různá divadelní představení. Událostí byl i lednový XVI. královéhradecký městský ples, který nesl název Ples císaře Františka Josefa I.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
7.2.2016 11:36
Kamil (neregistrovaný)
sousosi
Myslim si, ze bitva si urcite zaslouzi dustojny pomnik, ne vsak tento paskvil ....
Vkusem mi to pripomina nezapomenutelny pomnik primatora Ulricha ...
Stavajici pomniky na Chlumu a v okoli maji mnohem vyssi uroven ...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme