Štítky: | Betlémské světlo |

Skauti přivezou do Hradce světlo až z dalekého Betléma

Vlak s Betlémským světlem zastvaví v Hradci ve 13.22 hodin. Zdroj: Facebook Betlémské světlo
Vlak s Betlémským světlem zastvaví v Hradci ve 13.22 hodin. Zdroj: Facebook Betlémské světlo

V sobotu 13. prosince světlo z kaple v Betlémě dorazilo do Vídně. Sem pro něj přijeli brněnští skauti, kteří jej dopravili do Česka. A tento víkend budou skauti plamínek symbolizující radost z blížících se Vánoc a narození Ježíška, rozvážet také do všech koutů České republiky. V Hradci Králové vlak s Betlémským světlem zastaví přesně ve 13.22 na hlavním vlakovém nádraží, kde se bude světlo rozdávat. K dispozici bude poté i některých hradeckých kostelech a na dalších místech ve městě.

Betlémské světlo bude v kostelích i na Masarykově náměstí

Vánoční tradice spojená s Betlémským světlem funguje v Česku už pětadvacet let. „Do Hradce Králové přijede světlo na vlakové nádraží v sobotu 20.prosince v 13:22 hodin. Zde si jej bude možné připálit z lucerničky. Dále bude Betlémské světlo k dispozici od neděle v budově Českého rozhlasu Hradec Králové a ve spolupráci s Biskupstvím královéhradeckým bude k vyzvednutí také ve vybraných kostelích,“ říká Tomáš Merta, předseda Junáka v Hradci Králové.

Mezi lidmi budou Betlémské světlo skauti roznášet 23. prosince od 16 do 18 hodin v centru Hradce Králové. Poslední možnost získání světla bude na tradičním zpívání vánočních koled se skauty, které se uskuteční 23. prosince od 18 do 18,45 hodin u vánočního stromu na Velkém náměstí.

Skauti v krojích budou také světlo rozdávat na Masarykově náměstí, kde bude v době trvání adventních trhů Betlémské světlo také v některých stáncích. Světlo bude samozřejmě, jako jedna z posledních věcí kolem Vánoc, zcela zdarma. Pokud potkáte krojované skauty, dostanete též skleničku se svíčkami, abyste mohli světlo bezpečně dopravit domů.

Díky Skautům se plamínek z Betléma roznese do domácností po celé republice

Díky skautům se světlo z Betléma dostane do všech koutů České republiky. Dostane se na stovky nádraží a na nesčetná náměstí, do kostelů, městských úřadů, skautských kluboven a dalších míst, kde si jej lidé budou moci od skautů a skautek převzít. Kromě rozvozu vlakem se bude rozdávat i při řadě regionálních akcí.

Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do mnoha zemí světa. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. K nám se Betlémské světlo dostalo po pádu čtyřicetileté komunistické vlády a v rukou exilových skautů a skautek putovalo v prosinci 1989 až pod sochu svatého Václava v Praze. Tradice je od té doby čím dál oblíbenější a každý rok se k ní připojuje více lidí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme