Štítky: | Radnice |

S životem v Hradci je spokojeno 95 procent obyvatel města, tvrdí průzkum magistrátu

Hradečané jsou spokojeni s bydlením, kritizují parkování
Hradečané jsou spokojeni s bydlením, kritizují parkování

Průzkum královéhradeckého magistrátu, kterého se loni v léně účastnila v Hradci zhruba tisícovka dospělých, má konečně výsledky. Radnice si průzkum nechala zpracovat a využije ho jako podklady třeba při žádostech o dotace. Obyvatelé města se v dotazníku vyjadřovali ke spokojenosti s bydlením, dopravní situaci či rekreačnímu vyžitím. 

Až pětadevadesát procent lidí je se životem v Hradci Králové velmi nebo spíše spokojeno. Alespoň to vyplývá z loňského průzkumu, který si nechal vypracovat magistrát města. Průzkum odkryl i řadu dalších zajímavých skutečností. Třeba to, že lidé vidí největší problém v parkování a dopravě. Oproti průzkumu v roce 2013 se spokojenost v naprosté většině případů v ostatním oblastech zvýšila.

Bydlení

S kvalitou bydlení je spokojeno 95 procent Hradečanů. Většina dotázaných se ve městě cítí bezpečně, pouhá desetina Hradečanů tento pocit nemá. Méně bezpečně se cítí především senioři. „S městskou policií jsou spokojeny více než dvě třetiny dotázaných, což je ve srovnání s rokem 2013 nárůst o šest procent,“ dodává mluvčí radnice Magdaléna Vlčková. 

Školství

Podle dvou pětin lidí v Hradci je problém s přijetím dětí do mateřských školek. Zhruba 60 % lidí si myslí, že vybavenost základních škol ve městě je dobrá.

Doprava

Pro překonávání vzdáleností 5 až 6 kilometrů používají podle výsledků průzkumu lidé v Hradci nejčastěji motorovou dopravu. Tedy auto, motocykl či MHD. Kratší vzdálenosti překonávají obyvatelé města na kole nebo pěšky. Průměrná vzdálenost, kterou respondent denně po městě absolvuje, vychází na 4,3 km.

„Co se dopravní situace ve městě týká, jsou Hradečané ve srovnání s posledním průzkumem více spokojeni. Negativum tázaní spatřují například v počtu parkovacích míst u svého bydliště,“ naznačuje mluvčí magistrátu Vlčková

Čistota města

Pouze deset procent lidí ve městě není spokojeno s úklidem a údržbou veřejných prostranství. Ti si také stěžují na svoz a likvidaci komunálního odpadu.

Volný čas

„Tři čtvrtiny respondentů se domnívají, že je ve městě dostatek příležitostí k trávení volného času pro děti a mládež. Velice pozitivně je vnímána vybavenost města po stránce sportovního a rekreačního vyžití, což potvrdilo 86 % dotázaných. O procento více získalo kulturní a společenské vyžití,“ vyjmenovává Magdaléna Vlčková. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Historická budova Radnice na Velkém náměstí má opravená okna

Jedna z nejznámějších budov v Hradci Králové, Radnice na Velkém náměstí, je poprvé zmíněna v pramenech již v roce 1418. Již druhým rokem tato kulturní památka prochází obnovou, do oken již město investovalo přes milion korun. Budova vznikla přestavbami z gotického…
Čtěte více

Hradecká ODS a ANO dohodly menšinovou vládu, ještě jednají s opozicí

Hradec Králové bude mít do příštích komunálních voleb v roce 2022 menšinovou vládu ODS s hnutím ANO. Na další spolupráci se podle informací serveru iDNES.cz domluvili oba stávající partneři, které nedávno opustili koaliční spojenci ze Změny a Zelených.
Čtěte více

Město chce využít pozemky u Piletického potoka k bydlení. Zatím jsou v záplavové zóně

Minulý týden schválili městští radní zpracování studie, která prověří možnosti zástavby kolem Piletického potoka. Radnice by chtěla oblast přetvořit na lokalitu s bezpečným a příjemným bydlením, zatím je totiž vedená jako záplavová. Tato studie za necelých 500 tisíc korun včetně…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme