Rekonstruované Studio Beseda opět slouží divadlu

Slavnostního otevření se dnes dočkala druhá scéna královéhradeckého Klicperova divadla - Studio Beseda. Návštěvníkům se představila po dvacetiměsíční rekonstrukci, která městskou kasu stála zhruba 80 milionů korun.
Práce na rekonstrukci byly opravdu rozsáhlé. Byly vybourány vnitřní konstrukce budovy, zachovány zůstaly pouze obvodové zdi a klenbové stropy. Z velké části se tak jedná o zcela nový objekt. V suterénu byla z původního nepoužitelného a nepořádkem zasypaného sklepa vytvořena galerie. V přízemí se nachází jeviště s hledištěm, které tvoří montovaná posuvná ocelová konstrukce. Nad hledištěm byla vybudována kabina pro osvětlovače a zvukaře. Ve druhém nadzemním podlaží se po obou stranách sálu nachází šatny herců a také divadelní klub. Nad hlavním sálem je pak umístěn sklad kulis s nákladním výtahem. Půdní prostory byly využity pro kotelnu a strojovnu vzduchotechniky. Pro provoz divadla bylo nutné vytvořit i únikové cesty, které vedou na městské terasy. Vstup na ně ústí z Mýtské ulice a Kavčího plácku.
Kapacita hlediště staronové scény je 130 diváků. Při uspořádání ve tvaru tzv. arény, která umožňuje bezprostřední kontakt s divákem, vzroste počet sedadel až na 160. "Činoherní scéna používá Besedu téměř denně jako zkušebnu a tak umožňuje zkoušet proti sobě najednou dvě inscenace. Plocha studia totiž téměř odpovídá ploše hlavního jeviště," uvedl ředitel Klicperova divadla Ladislav Zeman. "V průběhu sezóny 2007/2008 zde plánujeme sehrát více než 100 představení," prozradil plány divadla Zeman.
Historie Studia Beseda se datuje od roku 1796, kdy hradečtí ochotníci zřídili první divadelní scénu v Domě  U Zlatého orla na Malém náměstí čp. 126. Působili zde známí čeští dramatikové Václav Kliment Klicpera, Josef Kajetán Tyl a mnozí další. Novodobá historie s profesionálním souborem se začala psát v roce 1949, v té době bylo Studio Beseda využíváno již jen jako zkušebna. Teprve v roce 1980 se Beseda stala druhou scénou hradecké činohry a byla jí až do roku 2001, kdy byl objekt pro havarijní stav uzavřen.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme