Radní nechtějí podporovat Hip Hop Kemp. Kvůli drogám a nepořádku

| autor: hradeckralove.cz

Drogy, nepořádek a porušování hygienických pravidel.To rozhodně nechtějí městští radní podoporovat a proto chtějí hudební festival Hip Hop Kemp vymazat z Calendarium Regina a tím tak zastavit finanční podporu proudící z městské kasy. A o kolik pořadatelé přijou? Například letos putovalo z městské kasy na hiphopovou přehlídku v rámci dotace z programu CR 400 tisíc korun a v rámci záštity města navíc 550 tisíc korun za vícenáklady Technických služeb a Městské policie. Uvádí to Hradecký deník. Poslední slovo však budou mít ještě hradečtí zastupitelé.

„Z pohledu náměstka zodpovědného za majetek města musím říci, že festival doprovázela celá řada organizačních pochybení z hlediska, úklidu, hygieny a vlivu na životní prostředí. Celý festival nebyl zvládnut tak, jak jsme si představovali," uvedla Romana Lišková důvody, proč hlasovala pro vyškrtnutí. Jako ten nejhlavnější důvod však uvedla nepřestávající problém s drogami. Z festivalu se podle ní a i z pohledu policie, stalo oficiální tržiště drog. "Nemůžeme vydávat peníze na boj proti drogám a současně užívání omamných látek podporovat. To prostě nelze, z morálního hlediska je to nepřijatelné," dodala. Navíc na drogovou problematiku upozorňuje hradecká radnice pořadatele Hip Hop Kempu již několik let a doposud k žádné nápravě nedošlo, naopak, užívání drog se stupňuje.

Tři kila marihuany a 200 tisíc výnos z prodeje drog

O tom, že se užívání drog na festivalu stupňuje, svědčí slova policistů i zdravotníků. "Hip Hop Kemp je nejrizikovějším pořádaným hudebním festivalem v kraji. To se negativně projevilo právě při letošním ročníku nárůstem trestné činnosti, především v oblasti toxi,"  zní jejich vyjádření. Během  festivalu policisté zadrželi 12 osob, z nichž 10 si vyslechlo obvinění z přečinu a zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Kriminalisté u nich zajistili různé druhy drog včetně tří kilogramů marihuany a dále 200 tisíc korun jako výnos z prodeje drog. Během festivalu řešili policisté celkem 100 přestupků – převážně drobných krádeží v nákupních střediscích a krádeží odložených věcí a dále přestupky na úseku toxikomanie. Kontroly odhalily i řidiče, kteří za volant usedli pod vlivem drog.Jednalo se zejména o polské návštěvníky festivalu.

Drogy nejsou na festivalu žádnou novinkou

Drogy nejsou na festivalu žádnou novinkou, například vloni našli zdravotníci devatenáctiletému Polákovi v krvi pět druhů drog. Amfetamin, extázi, LSD, kokain i marihuanu. Proto skončil v nemocnici. Vloni policisté zkontrolovali pět set vozidel, při testech měli téměř desetiprocentní „úspěšnost". Před jízdou užilo drogy více než pětačtyřicet řidičů.

Provozovatel a pořadatel Hip Hop Kempu Radek Maliník výhrady města chápe. S trestem v podobě výmazu z kalendáře prestižních akci však nesouhlasí.  Bude snažit přesvědčit zastupitele, aby tento krok přehodnotili. Na příští ročník údajně chystá změny, které by měly odradit nechtěné návštěvníky.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme