Provozovatelé festivalů chtějí dále mírnit hluk z letiště

Časté hudební produkce na královéhradeckém letišti doslova nedají spát obyvatelům přilehlých lokalit. Provozovatelé tamního Festival parku ale nyní přišli s dalšími konkrétními návrhy opatření. Nedávno vybudované protihlukové stěny má doplnit především zeleň, pomoci mají i další zdi.

Soubor opatření mají nejdříve rozšířit nově vysazené stromy a keře. Ty by se na protihlukovém valu měly objevit už letos na podzim a postupně mají vytvořit souvislou zelenou stěnu. Další stromy plánuje provozovatel vysadit také na okolních hangárech. Kvůli malé účinnosti současných protihlukových stěn ale Radek Maliník hodlá změnit taktiku. Nová opatření budou výsledkem počítačového modelu. „Na základě modelu zjistíme, co by nejvíc pomohlo hluk snížit a do toho se potom pustíme,“ vysvětlil Hradeckému deníku provozovatel Festival parku Radek Maliník.
Počítačový model má na základě údajů získaných během předchozích hudebních produkcí ukázat chování hluku a jeho šíření. Díky tomu by měla vzniknout nové opatření s vyšší účinností. Klíčová vstupní data pro počítačový model už proto během Hip Hop kempu naměřili odborníci ze Státního zdravotního ústavu.
Rozhodnou peníze. Nová ochrana okolních obyvatel před hlasitou hudbou může vedle vzrostlé zeleně zahrnovat i hluk pohlcující stěny. „Uvidíme, co ukáže model,“ vyčkává Radek Maliník. Opatření podle něj musejí být finančně úměrná. „Když to budou statisíce, tak si to dovolit můžeme, pokud to budou miliony, tak ne,“ uvedl Maliník.
Mezi nejlevnější reakce na překročené hlukové limity patří podle pořadatele snížení hlasitosti hudby, zkrácení doby produkce a také menší počet akcí. První rozhodnutí už padlo. „Summer of Love, u něhož byly velké problémy s hlukem, tady v příštím roce už v žádném případě nebude. Důvodem je právě hluk,“ potvrdil Deníku Radek Maliník. Naopak Rock for People a Hip Hop Kemp zůstanou a doplní je další jednodenní akce. Rozhodnutí pořadateli už přivítali obyvatelé z okolí. „To bylo k nepřežití. Za jedinou noc mi kvůli tomu volalo dvanáct lidí,“ řekla Hradeckému deníku o nedávném festivalu Summer of Love starostka Předměřic nad Labem Stanislava Marková. Například noc během hip-hopu byla podle ní daleko klidnější.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme