Štítky: | Kultura | turismus |

Procházkové okruhy provedou turisty nejkrásnějšími zákoutími Hradce

Procházkový okruh po starém městě začíná na Velkém náměstí u katedrály
Procházkový okruh po starém městě začíná na Velkém náměstí u katedrály

Až čtyři hodiny volné chůze po nově vyznačených poznávacích trasách v Hradci Králové čeká nejen na turisty, ale i na Hradečany. Cesta lemovaná informačními stojany může být překvapením i pro řadu laiků, kteří vyrazí na procházku. Čeká je pohled do historie, přehlednější mapka, QR kódy a GPS souřadnice, což uvítají zejména majitelé chytrých mobilních telefonů.

Projděte se spolu s návštěvníky Hradce Králové po dvou nově renovovaných okruzích, po historickém městě, navštivte i salon republiky. Už teď město plánuje další okruhy. 

Moderní technologie dostihla i staré město

Původní značení, které na mnoha místech Hradečané pamatují, už dožilo a muselo být renovováno. Odbor kultury Magistrátu města Hradec Králové, který si vzal obměnu pod svá křídla, se rozhodl pro změnu ve světle současných používaných technologií a informace doplnil mnoha pomocnými údaji.

„Nově mohou všichni na cedulích lemujících stávající obnovené procházkové okruhy využít informací skrývajících se pod QR kódy, snadno zjistit GPS souřadnice a na místo se třeba později vrátit. K dispozici je i přehlednější mapka s dalšími informacemi. Nejvíce poutavé je asi srovnání historie a současnosti, což umožňují historické fotografie,“ popsal vedoucí odboru kultury a sportu Aleš Mokren.  

Vedoudí doboru kultury také dodal, že proces renovace procházkových okruhů, který se uskutečnil ve spolupráci s Muzeem východních Čech a magistrátním odborem památkové péče, bude pokračovat.

V plánu je třetí procházkový okruh „Pevnost“ a ve spolupráci se sdružením Civitas per Populi čtvrtý okruh s názvem „Současná architektura“. 

Tipy, kam v Hradci a jeho okolí vyrazit, najdete také na našem webu v sekci Turistické cíle.  

Procházkový okruh „Historické město“ vede po hnědé barvě

Tento procházkový okruh vás provede kolem architektonických skvostů datovaných od gotického období po baroko i secesi.

Najdete zde 13 informačních zastávek u nejvýznamnějších atraktivit. V rámci procházkového okruhu uvidíte i některé ze staveb z období salonu republiky. Okruh začíná na Velkém náměstí u informačního centra a pokračuje kolem katedrály sv. Ducha a Bílé věže schodištěm na Kozince k bývalému pivovaru.

Zpět na náměstí vystoupáte po empírovém schodišti Bono publico a vydáte se k baroknímu kostelu Nanebevzetí Panny Marie, kde můžete odbočit k proslulému Gočárovu schodišti.

Z Velkého náměstí okruh pokračuje na Malé náměstí a odtud kolem pozůstatků Mýtské brány a kolem evangelického Liskova kostela do Žižkových sadů. Odsud vystoupáte přes hradby do uliček starého města, které vás dovedou k Městské hudební síni s kaplí sv. Jana Nepomuckého. Dále okruh pokračuje Zieglerovou ulicí na Svatojánské náměstí, kde toto putování historií končí.

Stříbrný procházkový okruh „Salon republiky“

Salon republiky je přívlastek, který město Hradec Králové získalo v první polovině 20. století díky unikátní architektuře a příjemnému životnímu stylu. Okruh architekturou tohoto období vede po stříbrné barvě a začíná před Muzeem východních Čech a čeká vás 11 informačních zastavení.

Přes Tyršův most se vydáme k bývalým Novákovým garážím, odsud pak po proudu řeky na náměstí Svobody a z něj vás čeká příjemná procházka pěší zónou na unikátní náměstí Masarykovo. Dále budete pokračovat na výstavní Ulrichovo náměstí a vydáte se k zajímavému Sboru kněze Ambrože.

Pak vás čeká cesta na Tylovo nábřeží k vyhlášenému Gočárovu komplexu školských staveb. Přes jez Hučák u nádherné Sanderovy labské elektrárny se vydáte do Jiráskových sadů – k soutoku Labe a Orlice. Tyto sady jsou také domovem výjimečného pravoslavného dřevěného kostelíku sv. Mikuláše.

Z Jiráskových sadů pokračujte kolem nově zrekonstruované budovy bývalého pivovaru až k budově Adalbertina, kde procházka salonem republiky končí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Návštěvnost hradeckých památek se letos nakonec vyhoupla do příjemných čísel

Letošní léto nebylo příliš laskavé k provozovatelům koupališť. Hradecká Flošna například zažila tu nejhorší sezónu za svoji existenci. Jednak za to moho počasí a pak také protikoronavirová opatření, která obzvlášť v červnu kapacitu limitovala. Oproti tomu turistická sezóna se v…
Čtěte více

Filharmonie vrací částky předplatného, ale také plánuje novou sezónu

Hradecká filharmonie od nového roku vrací částky za zrušené koncerty a s telefonáty přicházejí osobní příběhy jednotlivých návštěvníků. Život bez kultury je hlavně pro abonenty, kteří nevyužívají internet, náročný. Filharmonie ale i v této nejisté době plánuje a připravuje novou…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme