Přívěsy s billboardy z města nezmizí, kraj zrušil jejich zákaz

Billboardy na přívěsech blokují místa k parkování
Billboardy na přívěsech blokují místa k parkování

Okolí některých silnic v Hradci Králové hyzdí odstavené přívěsy s reklamními billboardy. Královéhradecká radnice jejich používání svým nařízením zakázala již v červnu. Právníci z krajského úřadu ale označili zákaz za neplatný a vrátili jej magistrátu k přepracování. Ten si však stojí za svým. Pokračování sporu nyní opět závisí na vyjádření kraje. Ze snahy zbavit Hradec neregulované reklamy se stala přestřelka právníků. Řešení situace se tím stále oddaluje a zatímco se instituce dohadují, reklamní poutače mají zelenou.

Přibývající počet reklamních ploch umístěných na přívěsných vozících vadí řadě lidí z Hradce Králové. Nejpalčivější je situace u křižovatky Mileta poblíž fakultní nemocnice. Na jednom místě jich tu stojí několik. Radnice se rozhodla v červnu vyřešit situaci tím, že zakázala pohyb přívěsných vozidel opatřených reklamou na veřejných prostranstvích. „Město zakázalo pojízdné billboardy plošným nařízením, protože neregulovaným způsobem umístěné reklamy hyzdí okolí křižovatek,“ uvedla tisková mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková. Dodala, že důvodem opatření je i bezpečnost provozu, kterou poutače v těsné blízkosti jednoho z nejrušnějších dopravních uzlů ve městě ohrožují.

Ani tento krok ale podnikatele nepřiměl, aby přívěsy odstranili. „Celá kauza je klientelistickým opatřením pana náměstka Soukupa. To je záležitost, která je dělaná na objednávku,“ okomentoval v říjnu situaci Jan Čížek, jednatel společnosti Coning s.r.o., která část zakázaných reklamních nosičů vlastní. Podle jeho slov se firmy pokoušely s radnicí dohodnout. „Proběhla jednání s radními, že budou dána jasná pravidla, aby z toho město mělo nějaký užitek. Z toho ale sešlo a přišel plošný zákaz,“ dodal.

Za dotčené podnikatele se postavili i právníci z krajského úřadu, kteří řešili podněty o porušení nového nařízení. „To zakazuje pouze reklamu na veřejných prostranstvích, šířenou jinak, než zařízením zřízeným dle stavebního zákona. Zmíněná přívěsná vozidla ale reklamní stavbou ve smyslu zákona jsou, protože jsou na ploše větší než 8 metrů čtverečních,“ vysvětlila mluvčí krajského úřadu Martina Götzová. Magistrát si ale stojí za svým. „S tímto názorem se neztotožňujeme. V pochybnostech o tom, zda něco je, či není stavba, rozhoduje stavební úřad a ten potvrdil, že se o stavbu nejedná,“ řekla tisková mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

Město tedy znovu vrátilo celý spor na stůl úředníkům z krajského úřadu. Spor o to, zda jsou reklamní přívěsy stavbou nebo ne, je pro celou věc zásadní. „Podle toho se odvíjí, kdo ve věci rozhodne,“ dodala Vlčková.

Lidé si stěžují i na to, že reklamy blokují parkovací místa. Stojí totiž poblíž fakultní nemocnice, kde řidiči s velkými obtížemi hledají, kam zaparkovat. Dokud se oba úřady nedohodnou, neexistuje nástroj, jak přinutit firmy billboardy odstranit. Lidem tak nezbývá nic jiného než čekat. „Věříme, že rozhodnutí stavebního úřadu – potvrzení, že se nejedná o stavbu, postačí a krajský úřad co nejdříve rozhodne,“ dodala Vlčková.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme