Přípravné třídy v Hradci nebudou, školní inspekce je proti

Přípravné třídy pro předškolní děti nebudou. Školní inspekci se nápad nezamlouval a Magistrát od něj nakonec ustoupil. Zajímavý nápad mohl pomoci řešit problémy s nedostatkem míst v mateřských školách.

Novinka, kterou chystal hradecký Magistrát v podobě přípravných tříd základních škol, se ruší. Česká školní inspekce je proti. "Školský zákon umožňuje zařadit do přípravných tříd pouze děti se sociálním znevýhodněním. Institutem přípravných tříd nelze nahrazovat nedostatečnou kapacitu mateřských škol a řešit nenaplněnost škol základních," vysvětlila Mladé frontě Dnes ředitelka kanceláře ústřední školní inspektorky Marie Picková.
Nulté ročníky přitom mohly nejen ulevit přeplněným školkám, ale také dobře připravit děti na přechod do základních škol. V malých kolektivech by se děti učily potřebné dovednosti a zvykaly si na nový režim. Město ale vzalo argumenty inspektorů vážně. "Od přípravných tříd jsme ustoupili a vyřešili to rozšířením tříd některých mateřských škol. Předškoláci tam budou v normálním programu mateřské školy," řekla MF Dnes vedoucí odboru školství Alena Synková.
Školní inspekce přitom přípravné třídy přímo nezakázala. "Česká školní inspekce uvítala, že Magistrát statutárního města Hradec Králové zvolil po konzultacích postup, který je v souladu se školským zákonem," komentovala závěr města v Mladé frontě Dnes Picková.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme