Pravoslavný kostelík v Jiráskových sadech o sto let omládl. Potvrdily to průzkumy před rekonstrukcí

| autor: hradeckralove.cz

Kostel, který čekají rozsáhlé opravy, podrobili památkáři důkladnému průzkumu. Díky moderním technologiím zjistili jeho stáří a další podrobnosti o jeho stavbě. Opravy by měly zabrat 700 dní, budou stát asi 20 milionů korun a kostelík bude ukryt ve speciálním stanu, který bude udržovat stálou teplotu. Začít by měly do konce tohoto roku.

 

Kostel byl postaven z jedlových trámů, které byly pokáceny v letech 1598 až 1607, což znamená, že je o 100 let mladší, než se předpokládalo. Západní věž je postavena po roce 1801. Další trámy pocházejí z roku 1934 až 1935, kdy byl kostel přesouván do Hradce Králové. Na přelomu 16. a 17. století totiž vyrostl v obci Habura ve slovenských Východních Karpatech, avšak v polovině 18. století ho Habura prodala do sousední Malé Poľany. V té době podle nových zjištění nejenže změnil stanoviště, ale nejspíš také velikost a vzhled.

„Obnova kostela sv. Mikuláše se naposledy uskutečnila v roce 1935 jako součást jeho transferu do Hradce Králové. Mimo restaurování a zásahu proti dřevokazným škůdcům bude kostel doplněn o hromosvod, požární i bezpečnostní zabezpečovací systém a hasicí zařízení. Nechceme, aby tato královéhradecká památka s velmi zajímavou historií dopadla jako dřevěný kostel sv. Kateřiny Alexandrijské v Hrabůvce, který do základu vyhořel dne 2. dubna 2002, přestože jeho hašení bylo zahájeno do 11 minut od nahlášení požáru," říká Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče.

Opravu dřevěného kostelíku, který slouží pravoslavným věřícím z Hradce Králové a okolí, chtělo město provést už před lety za pomoci dotací z norských fondů. Tento záměr však nedopadl, a tak město provede rekonstrukci z peněz, které mu zbyly z loňského vypořádání. Rekonstrukce má už platné stavební povolení, zbývá tedy vybrat zhotovitele stavebních prací, který by měl být znám po letních prázdninách. Stavby by se tak mohl ujmout do konce roku. „Samotné rekonstrukční práce budou velmi náročné už jen proto, v jak cenném prostředí proběhnou. Stavební firma, která vzejde z výběrového řízení, si bude muset umět poradit s obnovou ikonostasu, v němž jsou například v horní části patrné výletové otvory po dřevokazném hmyzu. Náročnou obnovou pod drobnohledem památkářů projde namátkou i hlavní oltář prestolu, boční oltář, malby na stěnách kostela, ale i ikony, svícny či kříž,“ popisuje výtah netradičních prací, které čekají vnitřek kostela, náměstek primátora Jindřich Vedlich, který odpovídá za rozvoj města a investice.


 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme