Posun v kauze zimního stadionu?

Spory o zimák se opět protahují
Spory o zimák se opět protahují

V minulých dnech došlo k posunu v kauze královéhradeckého zimního stadionu. Jakým to je však směrem? 

Na posledním zasedání dali městští zastupitelé palec nahoru pro návrh na vyrovnání s firmou ABD Invest, která nyní spravuje zimní stadion. Město chce ABD dát 68 milionů a dostat tak konečně zpátky svůj zimák. Firma ABD však na to reagovala protinávrhem – chce totiž více jak 257 milionů korun. 

Podle vyjádření Hany Zralé, jednatelky společnosti ABD, žaluje firma město o náhradu škody ve výši 257 163 000 korun. Proč ale firma přistoupila k takovému kroku, když samo město nabízí smír a 68 milionů korun? A to i přes to, že soud na konci října rozhodl, že smlouva mezi městem a ABD není platná? 

„Bylo nám doručeno písemné vyhotovení rozsudku. Soud konstatuje, že nájemní smlouva ze dne 1. června 2006 je od samého počátku neplatná z důvodu chybně provedeného výběrového řízení ze strany zadavatele. Podle právního rozboru tento rozsudek zakládá naší společnosti právo na náhradu škody a z tohoto důvodu byla námi podána žaloba vůči městu," uvedla pro MF Dnes Hana Zralá.

Současný nájemnce stadionu – ABD Invest – tedy naráží na to, že podle soudu je smlouva neplatná vlastní vinou města Hradec Králové. 

Tuto domněnku potvrzuje i soudkyně královéhradeckého krajského soudu, která se případem zabývala. „Smlouva je sice absolutně neplatným právním úkonem, ale způsobil to výhradně žalovaný (město) jako zadavatel, který plně odpovídal za způsob zadání veřejné zakázky a který zákon o veřejných zakázkách obešel," uvedla soudkyně v MF Dnes.

Firma ABD se navíc ještě ohrazuje, že doposud neobdržela žádnou nabídku ze strany Hradce Králové na vyrovnání. O nabízených 68 milionech ví pouze ze zápisu z jednání zastupitelstva. 

O posledním vývoji v kauze se můžete dočíst také v článku Město nabízí ABD smír, chce zpátky svůj "zimák" a v článku Hradec vyhrál nad ABD, i když zatím nepravomocně.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
11.12.2012 14:07
Freddy  (Nováček +20)
proboha!!! A teď ještě pokutu!
takže nakonec to vypadá, že si magistrát upletl bič sám na sebe. Jestli to tak bude, tak to je s odpuštěním banda tupců a ti, co za tím stojí, by to měli zaplatit ze svého. Jestli je rozpočet města kolem jedné miliardy, tak dát jednu čtvrtinu jen za zimák, to je fakt síla.
A jestli z vyjádření soudkyně vyplývá, že magistrát obešel zákon, tak je pravděpodobné, že magistrát ještě nemine pokuta od UOHS. A zaplatí ještě další miliony. Sám se udal!!!
Docela by mě zajímalo, kolik by stál zcela nový zimák, kdyby se začalo stavět od začátku a kolik by to stálo, kdyby si celou rekonstrukci hradilo město. Proč se to vůbec dávalo ABD.
Už teď je v Hradci nejdražší led široko daleko, takže se na tom prodělává. Party amatérských hokejistů z Hradce a okolí jezdí do Třebechovic, Jaroměře nebo Bydžova, kde zaplatí o třetinu až polovinu méně.
DĚKUJEME MAGISTRÁTE, DĚKUJEME SOUKUPE, DĚKUJEME HERMANE, DĚKUJEME FINKU.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Studie má pomoci rozhodnout, co město udělá s malu halou u zimního stadionu

Město nechá zpracovat studii proveditelnosti k areálu zimního stadionu v Hradci Králové, na svém zasedání v tomto týdnu se na tom shodlo zastupitelstvo. První urbanisticko-architektonická studie byla vypracována již v roce 2007. Od té doby se značně zhoršil především technický…
Čtěte více

Hradec prodloužil dohodu s Mountfieldem, hokejový klub zůstane do roku 2026

Po letošním historickém úspěchu, kdy hradecký hokejový klub získal v základní části extraligy Prezidentský pohár, se město Hradec Králové a společnost Mountfield dohodly na prodloužení spolupráce minimálně na dalších několik sezón. Město navíc přispěje na provoz zimního stadionu…
Čtěte více

Před zimním stadionem bude hotovo do konce června. Město díky dotaci za opravy povrchů ušetří

Na podzim loňského roku zahájila v prostoru před hradeckým zimním stadionem stavební společnost rozsáhlé úpravy dopravního uzlu, dostavují a opravují se chybějící cyklostezky a chodníky. Městu se na tuto akci podařilo získat Rozhodnutí na dotaci z Integrovaného regionálního…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme