Štítky: | cyklostezky Hradec Králové | Cyklo |

Poslední pozemek a stavba cyklostezky Mechu a perníku může začít

Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac
Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac

K prvnímu důležitému mezníku se blíží příprava výstavby cyklostezky Mechu a perníku, která v budoucnu spojí Hradec Králové a Pardubice. Dohoda s posledním vlastníkem pozemku by podle hradecké radnice mohla spustit proces územního rozhodnutí, stavebního povolení a následně přípravy stavby. Podle prvních odhadů by se mohla první etapa začít stavět zhruba v roce 2015. Hradec Králové intenzivně pracuje i s okolními obcemi a se svazkem obcí Hradubická labská, který si vzal celý projekt vybudování spojnice krajských měst za své, na tom, aby veřejnost mohla cyklostezku využívat co nejdříve.

„Vznikající trasa by měla, stejně jako ta z Hradce Králové do Kuksu, procházet hlavně po levém břehu Labe kolem obcí Vysoká nad Labem, Bukovina nad Labem, Dříteč. Plynule přejde na pravou stranu řeky a povede přes obce Němčice a Ráby odkud již existuje stezka směrem na obec Brozany,“ nastínil už na podzim trasu Labské stezky Jindřich Vedlich, náměstek primátora a člen výkonného výboru svazku obcí.

Cyklostezka má mít stejný charakter jako je v úseku Kuks – Hradec Králové, bude procházet přírodně zajímavými lokalitami podél řeky Labe s napojením na přilehlé obce. Úsek bude součástí cyklostezky, která je zároveň i cyklistickou stezkou mezinárodní.

Užívání cyklostezky bude víceúčelové jako cyklistická stezka, pěší stezka, stezka pro in-line bruslaře a v zimě při přízni počasí také pro běžkaře. „Je na místě poděkovat všem majitelům pozemků, bez jejich vstřícnosti by se projekt neposouval vpřed. Zbývá vykoupit už jen jeden pozemek. S vlastníkem však intenzivně jednáme a je reálný předpoklad, že by i on mohl vyjít tomuto projektu vstříc,“ popsal Jindřich Vedlich.

Celková cena za výkupy v úseku z Hradce do Vysoké by měla dosáhnout částky 1,8 milionů korun. Délka tohoto úseku je 4,5 km. Do příprav projektu promluvil zásadně i nový občanský zákoník, a to zejména ve vztahu ke smlouvám s vlastníky.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
10.3.2014 18:29
Radous (neregistrovaný)
paráda
Tak a teď se už bude vesele lejt podél celé řeky :)

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Kruhový objezd v Šimkově ulici se bude upravovat. Nové značení by mělo zpomalit auta

Na kruhovém objezdu v Šimkově ulici před třemi lety při nehodě zemřel devětašedesátiletý cyklista. Přesně 19. března 2015 ho tam srazilo auto. Na uctění jehopamátky se v úterý 20. března koná cyklojízda. Kruhový objezd je rozlehlý a nepřehledný. Po letech by se tato křižovatka…
Čtěte více

Bruslařský okruh v lesích má zádrhel, chybí asfaltové napojení

Město plánuje v příštím roce napojit bruslařskou stezku v hradeckých lesích na areál Stříbrného rybníka. Nyní je mezi nimi zhruba sedmdesátimetrová štěrková cesta, kteráje pro bruslaře těžko zdolatelná. Napojení chybí také na cyklostezku z Malšovy Lhoty.  
Čtěte více

Na nové cyklostezky dá kraj 10 milionů korun, čerpat mohou obce i spolky

Kvůli stále se zvyšujícími počtu cyklistů hodlá kraj v příštích letech podporovat rozkvět cykloturistiky a přispěje částkou 10 milionů korun na vybudování dalších cyklostezek. Peníze by měly jít hlavně na podporu zpracování stavebních dokumentací a územních řízení. V…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme