Popíjení alkoholu na veřejnosti bude v Hradci opět složitější

Počet veřejných prostranství, kam lidé chodí cíleně či náhodně popíjet alkoholické nápoje, se v poslední době v Hradci Králové rozrostl. Tento trend přiměl radní města k rozšíření počtu míst se zákazem požívání alkoholických nápojů. Jak informovala tisková mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková, návrhu z pera městské policie předcházela společná jednání se zástupci komisí místních samospráv, kteří pomohli místa přesněji určit. Konečné slovo k podobě vyhlášky budou mít koncem května zastupitelé.

Poslední aktualizací prošla obecně závazná vyhláška před čtyřmi lety, kdy byl seznam lokalit doplněn o další veřejná prostranství. Od té doby evidují strážníci nová a nová místa, kde alkoholem posilnění lidé poškozují majetek, obtěžují občany, znečišťují okolí či budí veřejná pohoršení. „K těmto nežádoucím jevům docházelo především na dětských hřištích, na nábřeží, v parcích nebo u nádraží,“ uuvedl ředitel městské policie Miroslav Hloušek. Navýšením počtu míst vedlo už tenkrát k tomu, že strážníci mohli preventivně z těchto lokalit včas osoby vykázat nebo sankcionovat, což se v rámci předcházení podobných událostí osvědčilo. "Tyto kroky konzumentům opakovaně znepříjemňují pobyt v daném místě a efekt se dostaví,“ upřesnil Hloušek s tím, že sankce se pohybuje až do výše 1000 Kč. Například jen v loňském roce strážníci řešili 416 případů jasného porušení této vyhlášky.
Nově by měla vyhláška po schválení zastupitelstvem obsahovat například lokality v okolí terminálu hromadné dopravy a přilehlé prodejny, Jateční plácek, veřejné prostranství v okolí Danety, prostranství kolem domu Harmonie na Benešově třídě, sportoviště Bavlna nebo vnitřní část historického centra. Ze seznamu lokalit se zákazem konzumace alkoholu nevypadnou po rekonstrukci ani Šimkovy sady.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme