Štítky: | Sport | Fotbal |

Policisté tloukli hradecké fanoušky v Jablonci hlava nehlava

Policejní zákrok proti fanouškům FC Hradec Králové
Policejní zákrok proti fanouškům FC Hradec Králové

Sobotní utkání první fotbalové ligy mezi Jabloncem a Hradcem Králové mělo nepříjemnou dohru. Po utkání se strhla ostrá potyčka mezi těžkoděnci a hradeckými fanoušky. Přibližně pětiminutové video, které je umístěno na YouTube, ukazuje policejní zákrok, jehož brutalita je v některých momentech až zarážející.

Na videu není patrné, jak incident vzniknul, podle vyjádření nejmenovaného hradeckého příznivce pro server supporters.cz však k menším potyčkám došlo už před začátkem utkání. Fanoušky prý vyprovokovala mimo jiné i nepatřičně důkladná osobní kontrola, při které jim policisté prohledávali i intimní partie. Někteří z hradeckých příznivců byli ještě před začátkem zápasu zatčeni.

Policie bila vše co jí přišlo pod ruku

Největší střet se však odehrál po skončení utkání. "Nedokážu si to vysvětlit, ale blížili jsme se k autobusům a z ničeho nic obrovské manévry. Pepřové spreje, obušky a hlava nehlava jsme byli biti," uvádí v rozhovoru pro Supporters.cz dotyčný fanoušek. Střet s policií se podařilo nahrát na video a zveřejnit na Youtube. Ze záběrů není jasný samotný začátek bitky, z některých zákroků zasahujících policistů ovšem mrazí i bez ohledu na to, jak bitka začala. Kromě střetů policistů s agresivními jedinci je ze záběrů vidět, jak někteří příslušnící napadají i fanoušky stojící opodál a nečinně přihlížejí. Několik příznivců Votroků muselo být po střetu převezeno do nemocnice.

 

Vedení hradeckého klubu zvažuje další kroky

Z neadekvátního zákroku policie je zaskočeno i vedení fotbalového klubu FC Hradec Králové a zvažuje, že ve spolupráci s fanoušky podnikne další kroky. "To co se dělo po skončení zápasu, a hlavně mimo stadion FK Baumitu Jablonec, může klub samotný těžko vyhodnocovat, jelikož nikdo z jeho představitelů nebyl účasten. Nicméně po shlédnutí záznamu se zdá, že situace za branami stadionu byla vyhrocená až příliš. Další kroky bude klub FC Hradec Králové zvažovat po domluvě s Fanklubbem Votroci 2000," píše se v oficiálním vyjádření klubu. Klub v něm také poukázal na slušné chování hradeckých fanoušků v průběhu utkání, naopak zdůraznil agresivní vystupování jabloneckých fans, kteří na hřiště vhazovali dělobuchy.

Ani fanoušci Votroků nejsou svatoušci

Hradečtí fanoušci se v rámci tuzemské fotbalové ligy rozhodně neřadí mezi ty nejagresivnější, i oni však v nejsou bez poskrvny. Drobné šarvátky s bezpečnostní službou nebo hostujícími fanoušky i na domácím stadionu nejsou výjimkou. Na internetu lze pak dohledat i videa z bitek hradeckých hooligans s fanoušky jiných týmů (například zde)

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
27.11.2012 09:38
Johny Smith (neregistrovaný)
RE: reakce
no hlavně, že kontrola hradeckých fanoušků kvůli pyrotechnice byla důkladná a jablonečáci pak házeli na hřiště jeden dělobuch za druhým. A pokud byla domluvená bitka a jablonečáci tam běželi, tak proč nedostali na kokos i oni?
Ovšem nedělám si iluze, že by to bylo tak že by hkfans šly poklidně do autobusu a tam je napadla smečka agresivních policajtů. Takhle to asi taky nebylo.
zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-0)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
27.11.2012 08:41
Jan Novák (neregistrovaný)
reakce
Už první věc - osobní prohlídky před zápasem dělají Security a ne Policie. A jestli byly důkladnější, tak jen proto, že bylo hlášeno, že se chystá větší pyro. Zásah Policie bych viděl asi v tom, že fanoušci měli domluvenu bitku a již při nástupu do autobusu, běželi fanoušci Jablonce lesem k hradeckým. Nejspíš Policie chtěla mít klid, tak je chtěli co nejdřív nastrkat do autobusu a tím to asi začalo - pouze má domněnka
27.11.2012 09:38
Johny Smith (neregistrovaný)
RE: reakce
no hlavně, že kontrola hradeckých fanoušků kvůli pyrotechnice byla důkladná a jablonečáci pak házeli na hřiště jeden dělobuch za druhým. A pokud byla domluvená bitka a jablonečáci tam běželi, tak proč nedostali na kokos i oni?
Ovšem nedělám si iluze, že by to bylo tak že by hkfans šly poklidně do autobusu a tam je napadla smečka agresivních policajtů. Takhle to asi taky nebylo.
27.11.2012 20:03
Antonín Novotný (neregistrovaný)
RE: reakce
Je pravda, že prohlídky provádějí security; ale žádné větší pyro ohlášeno nebylo (žádné se ze strany Hradce ani na stadionu neobjevilo, a pokud vím, žádné ani nebylo zabaveno při prohlídce); jen několik světlice bylo odpáleno už dříve při cestě do Jablonce (na místě, kde to nikomu nemohlo vadit). Prohlídky byly důkladnější než kdekoli jinde, ale problém byl zejména v tom, že velmi důkladně byly prohledávány také ženy, ačkoli v security byli jen muži (a ženu by měly prohledávat ženské příslušnice security). Ale celý problém začal ještě dřív - na našich výjezdech jsme navštívili desítky benzinek, nikde žádný problém, a teď najednou nám nepochopitelně neumožnili cestou do Jablonce na benzince zastavit.
Co se týče samotného incidentu po zápase: prakticky nikdy se neodjede těsně po skončení zápasu; někdo si jde ještě koupit občerstvení, někdo uklízí choreografie atd., a ostatní na tyto lidi běžně čekají před autobusem; nikdy žádný problém a během pěti deseti minut se odjede. To ale přítomní policisté nebyli příliš schopni pochopit. Každopádně nevím, co přesně bylo u vzniku konfliktu, stál jsem opodál; jestli někdo hodil nějaký kelímek nebo něco takového, nevím, je to možné. Určitě ale vím, že poté se policisté rozběhli a začali mlátit kolem sebe; pokud někdo nenastoupil do autobusu v úplném začátku konfliktu, v jednu chvíli už se ani nemohl k busu dostat, nechtěl-li riskovat nějakou tu ránu obuškem.
Jak je zmíněno i v článku, neříkám, že jsou všichni hradečtí fanoušci svatouškové; ano, je pravda, že tam byly např. nějaké slovní nadávky na PČR (už třeba kvůli zmíněnému nevpuštění na benzinku nebo proto, proč vůbec stojí desítky těžkooděnců a východu ze sektoru hostů po naprosto bezproblémovém zápase); ale policista má přeci být psychicky vyrovnaný jedinec placený za udržování pořádku, nemá na toto reagovat agresivně. Jak jsem již napsal, neviděl jsem žádný důvod k policejnímu zásahu; nějaká malá záminka možná byla, ale následný zákrok byl zcela jasně neadekvátní. Říkám to jako člověk, který odsuzuje násilí a chuligánství.
27.11.2012 20:35
Johny Smith (neregistrovaný)
RE: reakce
tak jsem koukal na krimi zprávy na primě. Ukázka jasně zmanipulovaný reportáže. vůbec se tam neřešil policejní útok, ale pouze chování fanoušků všeobecně.
taky tam zaznělo, že tenhle masakr odstartoval kelímek s pivem hozený po poliších. Podle toho, jak do nich řezali mi to přišlo jako kdyby po nich házely kamení a nebo vytáhly kudly. A ouha, ono to bylo jen pivo. Příště bude stačit už jen skandování, potom blbej pohled a pak už jen, že tam jste. Policejní stát!
28.11.2012 09:58
Radek (neregistrovaný)
RE: reakce
PŘESNĚ TAK!!! NAPROSTO S TÍM SOUHLASÍM A TAK TO PROSTĚ BYLO! NEHLEDEJTE V TOM NIC JINÉHO.
JENOM PRO UPŘESNĚNÍ, ŽÁDNÁ BITKA DOMLUVENA NEBYLA A CHULIGÁNI NA STADIONĚ TENTOKRÁT NEBYLI.
28.11.2012 07:48
IM (neregistrovaný)
Chování fanoušků
Schvaluji zákrok policie proti fanouškům. Jestli se ovšem ta smečka hulvátů, dá vůbec nazývat fanoušky. Nejezdí se fandit, ale poprat se a zničit majetek druhého klubu na stadionu. Konečně si ta zvěř musí uvědomit, že takovéhle zákroky musí být pravidelné, dokud se buď naučí chovat (čemuž osobně něvěřím)nebo dostanou od policie nakládačku. Ještě by měli zaplatit všechny škody klubu a uhradit daňovým poplatníkům celý policejní zákrok. To bohužel platí pro fanoušky všeobecně.
28.11.2012 09:15
Chuďas (neregistrovaný)
RE: Chování fanoušků
Vy jste moc inteligence nepobral.. Jak smutné
28.11.2012 10:59
FC Slovan (neregistrovaný)
RE: Chování fanoušků
IM: Ty seš dobrý máslo. Stydim se za tenhle stát, kvůli podlidem jako jsi ty...
28.11.2012 17:45
mastakillah aka orebit gang fc hk forever (neregistrovaný)
RE: pane IM
NAHAZEJTE VSECHNY FANDY DO JEDNOHO PYTLE NA VAS NAZOR CO SE TYCE FANOUSKU VIS HOVNO HRADECTI FANS JSOU NESLUSNEJSI Z CELE LIGY KUA TAK SE PROBER CHTEL B\CH VIDE TEBE VOE S DECKEM NA FOTBALE KUA KDYBY JSI VEDEL ZE TE TEN ACAB MUZE BEZPRIZORNE A JEN TAK MAJZNOUT OBUSKEM A CO BUDES RIKAT KDYZ TI BEZDUVODNE ZBIJOU DITE FUCK VIS HOVNO TAK SE NEVYJADRUJ FC HK FOREVER FUCK ACAB AND MEDIA
28.11.2012 21:06
Johny Smith (neregistrovaný)
RE: pane IM
no vida, nádherná ukázka stejně vymaštěnejch lidí. IM je magor a všechny fanoušky by nejraději zmlátil. A druhej tábor je vulgární, uráží, křičí kolem sebe. A pokud se jich sejde víc, tak si n IM ještě někde počkaj a rozbijou mu hubu. Samozřejmě jen když jich bude aspoň dvacet, v menším počtu si nejsou tak jistý.
A korunu všemu dá Allah Mastakillah, kterej zjevně nepochopil, že kdyby takový jako on se na fotbalo chovaly slušně, nenadávaly sprostě, neházely pyro a nemlátily se s jinejma, tak tam ty policajti nemusej bejt. a naopak by tam bylo víc rodičů s dětma.
Alláhu Mastakilláhu, když mi bylo 15 - 20, tak jsem taky chodil do kotle, ale fandil jsem a neházel pyro, nebyl jsem vožralej a za těch pět let jsem nepotkal v kotly jedinýho poldu či sekuriťáka. Ale to už je dost dlouho. Takže ti to řeknu pěkně od plic. Kvůli takovejm dementům jako seš ty teď na fotbal svýho šestiletýho kluka brát nemůžu. Ne kvůli policajtům. Ty mu nic neudělaj. Ale vysvětlovat mu, proč ty lidi vedle řvou, že rozhodčí je čur*k, černá svi*ě, a proč nic nevidí na hřišti, když tam hoděj dýmovnici všem "normálním" pod nos, že není vidět a nedá se dejchat, tak na to všechno opravdu nemám po šestiletýho prcka argumenty. Stejně tak jako když pak jdeš s tím šestiletým prckem domů a potkáš partu vožralejch vypatlanců, kteří sice jen řvou, ale tak, že se jich bojí dospělej chlap a navíc nikdy nevíš, co udělaj. Je smutný, že kvůli pár desítkám blbců jako seš ty a jiní lidi, kteří se projevujou stejně vypatlaně, chodí na fotbal míň lidí. TAK DRŽ KONEČNĚ HUBU A POUŽÍVEJ MALÝ PÍSMENA.
Nebejt těchle vypatlanejch projevů, tak jste vy fanoušci mohly mít moje simpatie, protože to co bylo v Jablonci, neodpovídá podlě mě normálnímu zákroku. Takhle máte prd. Jestli to myslíš s fchk dobře, tak už se prosímtě neprojevuj.
Já nechci, aby vám policie rozbíjela ty vaše vyřvaný tlamy. Mi bude bohatě stačit, když vás nepustí na stadion.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Bude se běhat, hrát fotbal, jíst čokoláda a řádit v maskách

O víkendu se bude v Hradci Králové sportovat i kulturně žít. Votroci odehrají derby s Pardubicemi, poběží se jarní běh v novohradeckých lesích. Ve Futuru můžete navštívit Čokoládový festival, děti můžete vzít na Velikonoční pohádku, karneval nebo koncert Štístka a Poupěnky.
Čtěte více

Kotal končí ze zdravotních důvodů, fotbalisty přebírá Horejš

Trenér FC Hradec Králové Václav Kotal končí ve své funkci. Důvodem však nejsou případné nevýrazné výkony Votroků z posledních zápasů, ale zdravotní stav. 71letý trenér dnes oficiálně oznámil svoji rezignaci. Hradecké fotbalisty nově přebírá David Horejš. Kotal ale zůstává i…
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, bleší trh nebo za elektřinou na Hučák

Závěr jarních prázdnin v Hradci Králové mohou děti strávit v Technologickém centru nebo na Velké kostičkové výstavě, kde na ně čeká velké množství kostiček LEGA. V IC Hučák se mohou dozvědět vše o elektřině. O víkendu se bude hrát fotbal, hokej v historických dresech a na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme