Podoba cyklostezky na Pouchovské bude nakonec kompromisem

Ještě na konci loňského roku to vypadalo pro cyklisty v královéhradecké Pouchovské ulici neslavně – neshoda zastupitelů při vybírání vítězného návrhu podoby cyklostezky, dvě názorově protichůdné petice občanů a velká diskuze nejen cyklistické veřejnosti. V těchto dnech dostala situace nový spád.

Na posledním zasedání královéhradeckých radních, v úterý 5. června, se konečně rozhodlo o výsledné podobě stezky pro jízdní kola na Pouchovské ulici. Cyklisté budou moci jezdit ve vymezeném jízdním pruhu v přidruženém prostoru, přičemž samostatný chodník zůstane zachován.
„Přiklonili jsme se k variantě, která je co možná největším kompromisem, který zohledňuje požadavky odborné veřejnosti, ale i zástupců obou petičních výborů. Odděluje komunikaci, cyklostezku a chodník do samostatných částí. Bude umožňovat využití jednak zdatným cyklistům, ale i seniorům a matkám s dětmi,“ zhodnotil schválenou variantu Jindřich Vedlich, náměstek primátora pro rozvoj města.
I když se radní města přiklonili na stranu expertů a dle slov tiskové mluvčí magistrátu Magdaleny Vlčkové bylo z předložených čtyř návrhů vybráno řešení, které reflektuje požadavky i obyvatel, představitelé ani jedné z petic zatím nechtějí rozhodnutí komentovat. Zástupci „Petice za infrastrukturu pro cyklisty v Pouchovské ulici v Hradci Králové“ i druhá strana – autoři petice podporující variantu cyklostezky v chodníku – prozatím zaujali vyčkávací postoj, s usnesením nebyli ještě seznámeni. (Pozn.: Usnesení rady města zatím, tj. 7. června, nebylo zveřejněno.)

Po Pouchovské denně projede na 420 cyklistů, kteří se zde potkávají s nákladními vozidly a kamiony mířícími do skladištní oblasti. Nákladní auta sice mají v Pouchovské ulici povolenou maximální rychlost 30 km/h, ale podle Hradeckého deníku řidiči velmi často toto omezení porušují. Situaci by měla vyřešit nová přípojka na Slezské Předměstí, která je ovšem v jednání s majiteli pozemku – zdejší diecézí.
Na obzoru jsou pak ještě další jednání – a to s vlastníkem SÚS a.s a VAK Hradec Králové a.s.  S oběma subjekty chce město realizaci cyklostezky spojit tak, aby se stavebně provedly všechny nutné rekonstrukce najednou a nemuselo docházet k dalším stavebním omezením.

Na dané téma diskutejte na: http://forum.hradeckralove.cz/forum.php?id=453

Tématu se věnují také tyto články:
https://zpravy.hradeckralove.cz/clanek.php?id=2705
https://zpravy.hradeckralove.cz/clanek.php?id=2667
https://zpravy.hradeckralove.cz/clanek.php?id=2634

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme